Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă te vaccinezi anti-COVID și ești răcit sau infectat? În ce situație este imunizarea contraindicată?

anti-COVID

Multe dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 nu știu că sunt purtătoare. Acești pacienți nu manifestă simptome, motiv pentru care nu sunt determinați să se testeze. Totuși, ce se întâmplă cu organismul tău dacă te vaccinezi anti-COVID în această perioadă? Dar dacă ești răcit?

Conform specialiștilor, în timpul studiilor clinice efectuate pentru a dezvolta vaccinul anti-COVID, mai mult persoane asimptomatice au primit serul. Ce influență are vaccinul asupra organismului dacă este administrat în timpul unei posibile infectări, când virusul este activ? Dar dacă ai o simplă răceală comună?

„Strategia actuală de vaccinare nu pune în discuție prezența virusului Sars-Cov-2 în momentul vaccinării. De altfel, modul în care acționează acest vaccin la nivel molecular nu poate decât să ajute la o apărare în fața virusului Sars-Cov-2, pentru că îi blochează receptorii de intrare celular și deci implicit înmulțirea virusului în organismul nostru. Deci, nu este contraindicație medicală.”

Când este recomandată o reevaluare și care pot fi contraindicațiile vaccinului, în această circumstanță?

Persoanele care se știu a avea boli cronice cu imunodebilitare trebuie să aibă o reevaluare din partea medicului specialist, în sensul că, în momentul în care capacitatea de apărare a organismului este profund afectată, poate afecta lanțul metabolic de la nivel celular implicit și deci finalitatea bună a vaccinului în organism. Deci, aș sfătui persoanele care au boli cronice să aibă un aviz din partea medicului specialist. În momentul în care i se administrează vaccinul să fie într-o perioadă de stabilitate a bolii de fond, indiferent că vorbim despre insuficiență renală sau hepatică”, a precizat Dorobăț.

„După vaccinare, de regulă, nu avem de ce să avem probleme deosebite. Chiar eu am primit rapelul ieri, deși am trecut prin infecția cu Sars-Cov-2. Nu mă aștept să fie probleme deosebite” a declarat Carmen Dorobăț, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, în exclusivitate pentru DC News.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel