Sari la conținut

Motivul neașteptat pentru care unii oameni nu au simptome Covid. Descoperirea oamenilor de știință

Simptome Covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Motivul neașteptat pentru care unii oameni sunt asimptomatici Covid

De ce unii oameni nu au simptome Covid. Unii oameni reușesc să evite simptomele Covid chiar și după ce contractă virusul, iar oamenii de știință au aflat de ce.

Un nou studiu spune că o anumită mutație genetică îi ajută să fie super evazivi. Cercetătorii de la Universitatea din California-San Francisco au găsit primele dovezi ale unei baze genetice pentru Covid asimptomatic.

Secretul constă în mutațiile genice ale antigenului leucocitar uman (HLA) numite alele HLA, conform concluziilor studiului, publicate în revista Nature.

HLA sunt markerii proteici care joacă un rol cheie în apărarea organismului împotriva bolilor infecțioase. Studiile anterioare au arătat cum susceptibilitatea și progresia infecțiilor precum virusul hepatitei B și HIV au diferit la persoanele cu diferențe în alelele HLA. Cel mai recent studiu a identificat o alelă HLA care face oamenii asimptomatici la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Motivul neașteptat pentru care unii oameni nu au simptome Covid: Descoperirea oamenilor de știință

Studiul a inclus 29.947 de participanți din Programul național de donatori de măduvă din SUA. Folosind o aplicație mobilă, cercetătorii au testat participanții pentru Covid și au verificat dacă au simptome. Studiul a fost realizat în primele etape ale pandemiei înainte ca vaccinurile să fie disponibile.

La sfârșitul studiului, în aprilie 2021, 1.428 de participanți au fost testați pozitiv pentru Covid dintre care 136 au rămas asimptomatici. Mutația genei ALA a fost observată la aproximativ 10% din populația studiului.

Descoperirile sugerează că 20% dintre participanții care au fost asimptomatici la infecție au avut cel puțin o copie a acestei alele HLA, în timp ce doar 9% dintre cei care au raportat simptome au avut mutația genei. La persoanele cu două copii ale variantei, probabilitatea de a fi asimptomatici la infecția cu Covid a fost de peste opt ori.

Mutația nu înseamnă că acești oameni nu vor contracta virusul. Cercetătorii spun că doar îi împiedică să dezvolte orice simptome vizibile.

„Dacă ai o armată care este capabilă să recunoască inamicul devreme, acesta este un avantaj imens. Este ca și cum ai avea soldați pregătiți pentru luptă și știu deja ce să caute și că aceștia sunt băieții răi”, a spus conducătorul studiului Jill Hollenbach. într-un comunicat de presă.

Cercetătorii cred că descoperirile vor ajuta la dezvoltarea de noi tratamente sau vaccinuri în viitor.

„Prin studierea răspunsului lor imunitar, acest lucru ne-ar putea permite să identificăm noi modalități de promovare a protecției imune împotriva SARS-CoV-2 care ar putea fi utilizate în dezvoltarea viitoare a vaccinurilor sau a medicamentelor”, a spus Stephanie Gras, profesor și șef de laborator la La Trobe. Universitate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel