
Ce se întâmplă dacă te vaccinezi anti-COVID și ești răcit sau infectat? În ce situație este imunizarea contraindicată?

Conform specialiștilor, în timpul studiilor clinice efectuate pentru a dezvolta vaccinul anti-COVID, mai mult persoane asimptomatice au primit serul. Ce influență are vaccinul asupra organismului dacă este administrat în timpul unei posibile infectări, când virusul este activ? Dar dacă ai o simplă răceală comună?
„Strategia actuală de vaccinare nu pune în discuție prezența virusului Sars-Cov-2 în momentul vaccinării. De altfel, modul în care acționează acest vaccin la nivel molecular nu poate decât să ajute la o apărare în fața virusului Sars-Cov-2, pentru că îi blochează receptorii de intrare celular și deci implicit înmulțirea virusului în organismul nostru. Deci, nu este contraindicație medicală.”
Persoanele care se știu a avea boli cronice cu imunodebilitare trebuie să aibă o reevaluare din partea medicului specialist, în sensul că, în momentul în care capacitatea de apărare a organismului este profund afectată, poate afecta lanțul metabolic de la nivel celular implicit și deci finalitatea bună a vaccinului în organism. Deci, aș sfătui persoanele care au boli cronice să aibă un aviz din partea medicului specialist. În momentul în care i se administrează vaccinul să fie într-o perioadă de stabilitate a bolii de fond, indiferent că vorbim despre insuficiență renală sau hepatică”, a precizat Dorobăț.
„După vaccinare, de regulă, nu avem de ce să avem probleme deosebite. Chiar eu am primit rapelul ieri, deși am trecut prin infecția cu Sars-Cov-2. Nu mă aștept să fie probleme deosebite” a declarat Carmen Dorobăț, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, în exclusivitate pentru DC News.