sâmbătă, aprilie 1, 2023

Imunizarea cu vaccinurile anti-COVID pare a fi cea mai sigură metodă de a obține rapid imunitatea colectivă. De asemenea, anticorpii oferiți de vaccin rezistă pentru o perioadă mult mai lungă, față de cei obținuți în mod natural, după infectare, respectiv recuperare. Totuși, ce se întâmplă dacă te vaccinezi, deși ești infectat cu virusul fără să știi?

Imunitatea colectivă este scopul final al campaniei de vaccinare. Astfel, se va ajunge la un procent suficient de oameni imuni împotriva virusului, asigurându-ne întoarcerea la normalitate. Aproximativ 60% din populația României trebuie să fie imună, pentru a considera că imunitatea colectivă a fost atinsă. Totuși, ce se întâmplă dacă virusul este activ în organism, dar optezi pentru imunizare? Valeriu Gheorghiță ne explică ce se întâmplă dacă te vaccinezi, deși ești infectat cu virusul.

Te-ar mai interesa: O legumă banală, dar consumată des de români, dezi...

„Nu se întâmplă absolut nimic, au fost situaţii similare la persoanele voluntare din studiile clinice de la Pfizer, de pildă, dar şi de la celelalte companii, evoluţia pacientului a fost ca la infecţia naturală, nu au fost probleme de siguranţă, nu au apărut reacţii adverse altele decât la celelalte tipuri de persoane şi practic persoana respectivă a avut parcursul firesc al infecţiei”, a explicat Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare, pentru Digi24, citat de Adevărul.

Medicul se referă, bineînțeles, la persoanele care nu știu că sunt infectate. Acestea sunt cunoscute și drept pacienți asimptomatici, ceea ce înseamnă că nu manifestă simptome specifice, deși virusul a pătruns în organism.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune remedii naturale pentru E. Coli, o b...

Cât timp este necesar până la obținerea imunității complete?

A doua doză este cea care asigură eficiența de peste 90% împotriva virusului. După 10 zile de la administrarea acesteia, organismul dezvoltă toți corpii necesari pentru a lupta împotriva agentului patogen, în cazul unei infectări reale.

Te poți infecta între cele două doze?

Specialiștii consideră că anticorpii obținuți din prima doză nu sunt suficienți pentru a inactiva virusul în mod eficient. De fapt, prima doză este responsabilă pentru „pregătirea” corpului și a sstemului imunitar, în timp ce a doua doză „sigilează” efectele produse după prima doză. Astfel, a doua doză este cea care stimulează producția de anticorpi necesari, esențiali împotriva virusului.

Te-ar mai interesa: Autoritățile anunță controale pentru siguranța ali...

De aceea, o infectare esteposibilă și între cele două doze. Dacă acest lucru se întâmplă, Valeriu Gheorghiță a precizat că, probabil, se va aștepta ca pacientul să se recupereze, după care se va relua schema de vaccinare sau se va administra doar a doua doză, citează Adevărul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private