Sari la conținut

Vaccinul anticoronavirus: în cât timp își face efectul? Vei fi protejat imediat după imunizare?

anticorpii necesari pentru a fi imun

După o perioadă lungă de așteptare, vaccinul anticoronavirus a fost aprobat în mai multe țări, așteptând autorizare la nivel mondial, în multe altele. Primele loturi vor fi destinate imunizării cadrelor medicale din Linia Întâi și persoanelor din grupele de risc. În mod ideal, campania de vaccinare va începe înainte de Crăciun, iar restul populației va fi imunizată în primele luni ale anului 2021.

Potrivit Huffpost, deși te vei vaccina, este necesară o perioadă de timp ca organismul tău să producă răspunsul imun ce te va proteja. Din cauza acestei întârzieri, medicii le recomandă pacienților să nu renunțe la măsurile de siguranță imediat după imunizare. Vaccinul anticoronavirus este eficient, însă corpul are nevoie o perioadă de adaptare, moment în care poate fi încă vulnerabil.

 Cum funcționează vaccinul anticoronavirus?

Vaccinurile anti-COVID sunt concepute special pentru a preveni această afecțiune. Acestea se bazează pe tehnologia mRNA, iar cu fiecare doză administrată, organismul tău primește „instrucțiuni” pentru a elimina și a destabiliza virusul SARS-CoV-2, în cazul unei infectări.

„Efectul pe care încercăm să îl obținem este acela de a pregăti corpul cu instrucțiunile necesare în cazul unei infectări reale. Persoanele vor avea deja anticorpii utili pentru a elimina virusul sau, cel puțin, pentru a manifesta forme foarte ușoare de boală”, a declarat Onyema Ogbuagu, medic infecționist din cadrul Yale Medicine.

Organismul necesită timp pentru a aplica acele instrucțiuni și a construi un sistem de apărare eficient. Acest lucru nu se întâmplă instant, după administrarea injecției , ceea ce înseamnă că nu vei fi protejat imediat după imunizare.

În cât timp își va face efectul?

Majoritatea vaccinurilor anti-COVID sunt administrate în două doze, la o distanță de aproximativ 3-4 săptămâni. Acest lucru este esențial pentru stimularea protecției și creșterea nivelului de anticorpi. Acest proces necesită în jur de 28 de zile și este finalizat odată cu administrarea ultimei doze. În alte cuvinte, ar trebui să fii complet protejat împotriva noului coronavirus în decurs de o lună.

Cu toate că prima doză poate oferi o oarecare protecție, medicii recomandă imunizarea completă, care implică administrarea ambelor doze. Dacă nu beneficiezi de a doua doză, nivelul de anticorpi nu va fi sufucient pentru o protecție eficientă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel