Sari la conținut

Ce se întâmplă în corpul nostru când plângem? Este benefic pentru sănătatea noastră?

Ce se intampla in corpul nostru cand plangem
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un renumit om de știință spune ce se întâmplă cu noi atunci când plângem

Ce se întâmplă în corpul nostru când plângem. Plânsul este un mod de exprimare. Este benefic pentru sănătatea noastră? Experții dau verdictul: „Am nevoie de tine, ajută-mă!”

Deși unora le este jenă să plângă, plânsul este bun pentru sănătate! Ne ajută să reducem stresul și să ne îmbunătățim starea de spirit.

Plânsul jută la ameliorarea tensiunii fizice a stresului

Oamenii sunt singura specie care poate plânge din motive emoționale, dar oamenii de știință încă nu știu exact cum este legat plânsul de emoțiile noastre. Unul dintre beneficiile plânsului este că ajută la ameliorarea tensiunii fizice a stresului.

Îmbunătățește starea de spirit

Este mult mai probabil să te simți mai bine după un plâns de ușurare, din orice motiv ai simțit nevoia să plângi. În multe cazuri, starea de spirit mai bună vine ca rezultat al sprijinului emoțional și al confortului pe care îl primim.

Îmbunătățește comunicarea

Ce se intamplă cand plangem
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Deloc surprinzător, plânsul la oameni a evoluat pentru prima dată ca o modalitate prin care un copil poate atrage atenția mamei sale. Ca adulți, oamenii au adaptat această funcție biologică la una emoțională.

Lacrimile transmit în principal mesajul: „Am nevoie de tine, ajută-mă!”, conform experților.
Se creează legături

Când comunicăm cu ceilalți prin lacrimi, ne dezvăluim propria noastră empatie. Cu oameni care susțin, poate crea un sentiment sporit de legătură și conexiune. Ai suficientă încredere în persoană încât să plângă în fața ei. Pe de altă parte, încercăm să nu plângem în fața străinilor, pentru a ascunde „slăbiciunea”.

Plânsul este, așadar, un semnal că ne simțim aproape de cineva, iar acest lucru poate promova empatia și o conexiune emoțională.

Lacrimile sunt bune pentru ochi

Lacrimile umezesc ochii și îi mențin sănătoși. Funcția biologică a lacrimilor este de a menține ochiul umed sau de a-l proteja de germeni și resturi care pătrund în ochi. Lacrimile emoționale au evoluat din acest proces biologic de bază în ceva mai complex.

 

William Frey: lacrimile ajută la eliminarea organismului de toxinele nedorite

Biochimistul William Frey a efectuat cercetări inovatoare la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, sugerând că lacrimile ajută la eliminarea organismului de toxinele nedorite. El a comparat lacrimile cauzate de iritație, precum cele produse prin tăierea unei cepe, cu lacrimile emoționale și a găsit unele diferențe chimice, precum un conținut mai mare de anumite proteine ​​în lacrimile emoționale, care se poate datora eliberării subproduselor de stres.

Este legat de hormoni

Nivelurile mai mari de testosteron pot însemna că bărbații sunt mai puțin probabil să plângă. Pentru femei, o modificare a nivelului de estrogen poate crește plânsul în timpul sindromului premenstrual (PMS) și postpartum.

Dar cât de des plâng bărbații și femeile are și o componentă socială și culturală. Procesul de plâns este același din punct de vedere fizic, dar femeile plâng mult mai des decât bărbații care își rețin adesea lacrimile de teamă că societatea le va judeca ca fiind slabe. Și astfel sunt condiționați să simtă rușine pentru lacrimile lor.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel