Sari la conținut

Îți este foame constant? Ce probleme de sănătate pot provoca manifestarea simptomului

senzatia de foame
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Strategie pentru alungat foamea

Îți este foame constant? Ce probleme de sănătate pot provoca manifestarea simptomului

Cei care simt o foame constantă, potrivit medicilor, apelează la pastile și suplimente de slăbit, dar aceasta nu este cea mai bună opțiune, deoarece poate dăuna grav sănătății.
Apetitul excesiv se datorează adesea unei deficiențe nutriționale sau unui deficit caloric ridicat”, adaugă expertul. În acest scop, el recomandă includerea în dietă a ghimbirului, a merelor, a fulgii de ovăz, a lintei, a migdalelor.

Scăderea poftei de mâncare

Pofta de a mânca semnalează că corpul tău are nevoie de ceva. Cu toate acestea, nu este nevoie de cantități mari de cafea sau de substanțe chimice pentru a-l suprima. Ceea ce are nevoie corpul tău cu adevărat sunt nutrienți și energie susținută, potrivit unui medic nutriționist.

Ghimbirul – pe lângă efectul său antiinflamator, are și un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr, stimulează sistemul digestiv și, conform studiilor, are un efect dovedit asupra sațietății.

O senzație stabilă de sațietate este crucială pentru a combate cu succes dorința constantă de a mânca. Pentru că chiar dacă reușești să îți menții glicemia la un nivel echilibrat, în cele din urmă îți va fi foame.

„Merele sunt bogate în pectine, o fibră alimentară care te umple foarte repede. De aceea sunt deosebit de potrivite pentru micul dejun sau pentru o masă intermediară”, spune expertul.

Ovazul scade pofta de mancare
Sursa foto: Mae Mu/ Unsplash

Ovăzul este, de asemenea, bogat în fibre. Carbohidrații cu lanț lung din compoziția lor oferă organismului energie susținută pentru o perioadă mai lungă de timp, în loc să elibereze toată energia din alimente deodată, cum ar fi carbohidrații cu lanț scurt. Acest lucru asigură o senzație mai lungă de sațietate și un nivel echilibrat al zahărului din sânge.

Lintea aparține unui grup de leguminoase care sunt considerate bogate în fibre și proteine.

Alimentele bogate în proteine ​​în sine pot avea un efect pozitiv asupra sațietății, deoarece proteinele sunt digerate mai lent decât, de exemplu, carbohidrații.

Gustarea între mese poate fi esențială pentru succesul slăbirii: dacă gustați frecvent alimente nesănătoase atunci când vă este foarte foame, vă puteți depăși rapid nevoile calorice și, în același timp, puteți rămâne foame.

„Un studiu arată că poftele persistente, în special pentru alimentele grase, sunt semnificativ mai mici atunci când migdalele crude sunt consumate ca o mică gustare de dimineață”, spune nutriționistul.

Ce să faci pentru a scăpa de această problemă de sănătate

Nivelul ridicat de stres sau anxietate poate influența negativ apetitul. Unele boli sau infecții pot duce la scăderea poftei de mâncare ca răspuns al corpului la stresul provocat de boală. De asemenea, unele medicamente pot avea ca efect secundar scăderea poftei de mâncare, potrivit BZI.

Probleme digestive, cum ar fi inflamația gastrică sau intestinale, pot afecta apetitul. Tulburări precum depresia sau anorexia pot influența semnificativ apetitul. Anumite schimbări hormonale, precum cele care apar în timpul sarcinii sau înainte de menstruație, pot afecta poftele alimentare.

Orice problemă fizică sau durere persistentă poate afecta capacitatea de a mânca. În loc să încerci să mănânci cantități mari de mâncare de fiecare dată, încearcă să mănânci porții mai mici, dar mai frecvente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel