Sari la conținut

Ce se întâmplă în corpul tău dacă reduci cantitatea de sare

prea multă sare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
elimina sarea din dieta ta zilnică

Ce se întâmplă în corpul tău dacă reduci cantitatea de sare? Un studiu recent publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane garantează că eliminarea unei lingurițe de sare din dieta ta zilnică numai beneficii.

Standardele nutriționale din SUA recomandă persoanelor peste 14 ani consumul zilnic maxim de sare de 2,3 grame. În același timp, Asociația Americană a Inimii recomandă ca dieta zilnică sa fie sub 1,5 grame de sare.

OMS: 1 din 3 adulți suferă de hipertensiune arterială

consumul de sare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Studiul arată că persoanele hipertensive, cu tratament medicamentos zilnic, își pot reduce tensiunea arterială și prin limitarea consumului de sare. Hipertensiunea arterială este adesea numită „ucigașul tăcut”, fiind asimptomatică, și singura modalitate de a o descoperi este efectuarea unui test.

OMS anunță că, în lume, 1 din 3 adulți suferă de hipertensiune arterială, afecțiune care netratată corect poate duce la atac de cord, insuficiență cardiacă, leziuni renale și accident vascular cerebral.

Studiul a corelat datele a 213 persoane cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani. Participanții la studiu au ținut o săptămână o dietă bogată în sodiu, iar a doua săptămână una scăzută în sare. Dintre participanți, 25% aveau tensiune arterială normală, alți 25% aveau hipertensiune arterială netratată, și alți 20% aveau tensiunea arterială controlată.

În săptămâna cu dieta bogată în sare consumul a fost de 1,1 grame de sodiu pentru fiecare participant. În săptămâna cu conținut scăzut de sare, dieta a conținut doar 0,5 grame de sodiu. Rezultatele studiului au arătat ca scăderea tensiunii arteriale pe perioada dietei cu conținut scăzut de sodiu a fost rapidă și semnificativă, în timp ce dieta bogată în sodiu a adus o scădere mică a tensiunii arteriale.

Asociația Americană a Inimii recomandă dieta DASH, care înseamnă Abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii, și este o metodă aprobată de experți pentru reducerea consumului de sare.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: