Sari la conținut

Ce se întâmplă în corpul tău dacă reduci din dieta zilnică cantitatea de sare

consumul excesiv de sare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tensiune crescută de la consumul de sare

Consumul excesiv de sare poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, boala cardiovasculară, boala renală, accident vascular cerebral și osteoporoza. Sarea conține sodiu, iar consumul excesiv de sodiu a fost asociat cu creșterea tensiunii arteriale, care poate duce la afecțiuni grave ale inimii și vaselor de sânge.

Dacă reduci cantitatea de sare din dieta zilnică, următoarele lucruri se pot întâmpla în corpul tău:

Scăderea tensiunii arteriale: Sarea conține sodiu, iar consumul excesiv de sodiu poate crește tensiunea arterială. Reducând cantitatea de sare din dietă, nivelul de sodiu se poate regla și, în consecință, tensiunea arterială poate scădea.

Retenție de apă mai mică: Consumul excesiv de sare poate determina organismul să rețină apă, ceea ce duce la umflarea extremităților și la senzația de balonare. Reducând cantitatea de sare din dietă, poți diminua retenția de apă și puteți avea o senzație de corp mai ușor și mai puțin umflat.

sarea poate duce la creșterea tensiunii arteriale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Îmbunătățirea gustului alimentelor: Consumul excesiv de sare poate acționa ca un „amortizor” al gustului, făcând alimentele să pară mai slabe. Reducând cantitatea de sare, papilele gustative pot deveni mai sensibile, iar alimentele pot părea mai savuroase. De asemenea, poți începe să descoperi alte arome și condimente care pot oferi o satisfacție mai mare în mâncare.

Reducerea riscului de boli cardiovasculare: Consumul excesiv de sare poate crește riscul de boli cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială sau boala cardiacă. Prin reducerea consumului de sare, poți contribui la prevenirea acestor afecțiuni și la promovarea sănătății cardiovasculare în general.

Consumul excesiv de sare poate pune presiune pe rinichi

Menținerea sănătății renale: Consumul excesiv de sare poate pune presiune pe rinichi, determinându-i să filtreze mai mult sodiu. Aceasta poate duce la probleme renale și la retenție de lichide. Prin reducerea cantității de sare, poți ajuta la menținerea rinichilor sănătoși și la evitarea complicațiilor legate de aceștia.

Un studiu recent, publicat în jurnalul Jurnalul Asociației Medicale Americane, asigură că eliminarea din dieta zilnică a unei lingurițe de sare poate să scadă tensiunea arterială la fel ca medicamentele pentru hipertensiune.

Hipertensiunea arterială, adesea numită „ucigașul tăcut”

Studiul arată că persoanele hipertensive, cu tratament medicamentos zilnic, își pot reduce tensiunea arterială și prin limitarea consumului de sare. Hipertensiunea arterială este adesea numită „ucigașul tăcut”, fiind asimptomatică, și singura modalitate de a o descoperi este efectuarea unui test, citează stiridiaspora.ro.

Asociația Americană a Inimii recomandă dieta DASH, care înseamnă abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii, și este o metodă aprobată de experți pentru reducerea consumului de sare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel