Sari la conținut

Ce se întâmplă în creierul tău când mori – lumini albe, voci și întâlnirea cu rudele moarte. Ce au descoperit medicii?

Un nou raport a aprofundat ce se întâmplă cu creierul oamenilor în momentul în care aceștia mor, activitatea undelor gama fiind prezentată la doi pacienți, care este asociată cu conștiința.

Oamenii de știință au împărtășit dovezi pentru a arăta ce se întâmplă cu creierul oamenilor atunci când aceștia mor, oamenii aflați în pragul morții raportând lumini albe și văzând rude pierdute de mult.

Experții au susținut că activitatea a fost înregistrată în partea creierului legată de vis, halucinații vizuale în epilepsie și stări alterate de conștiență.

Ei au examinat patru pacienți care au murit după un stop cardiac în timp ce activitatea lor electrică în creier era măsurată printr-o electroencefalogramă (EEG).

Toți patru erau în comă, nu răspundeau și li s-a oprit suportul de viață cu permisiunea familiilor, atunci când s-a stabilit că nu au nevoie de ajutor medical.

Pe măsură ce ventilatorul care îi ținea în viață a fost îndepărtat, doi dintre pacienți au prezentat o creștere a frecvenței cardiace împreună cu o creștere a activității undelor gamma.

Activitatea undelor gamma este considerată a fi cea mai rapidă din creier și este asociată cu conștiința.

Acești doi pacienți au raportat anterior că au avut convulsii, dar nu au suferit de unul în timpul unei ore înainte de deces.

Coautorul Dr. George Mashour, directorul fondator al Centrului Michigan pentru Știința Conștiinței, a declarat: „Cât de viu poate apărea dintr-un creier disfuncțional în timpul procesului de moarte este un paradox neuroștiințific. Dr Borjigin a condus un studiu important care ajută la luminarea mecanismelor neurofiziologice care stau la baza”, potrivit The Mirror.

Ceilalți doi pacienți nu au prezentat aceeași creștere a frecvenței cardiace și nici nu au avut o activitate crescută a creierului.

Studiul a urmat unui studiu pe animale care a fost efectuat cu aproape 10 ani înainte.

Semnături similare ale activării gamma au fost înregistrate în creierul muribund atât al animalelor, cât și al oamenilor, la o pierdere de oxigen după stop cardiac.

Deoarece dimensiunea eșantionului a fost mică, echipa avertizează să nu facă declarații globale cu privire la implicațiile rezultatelor.

Ei au remarcat, de asemenea, că este imposibil să știm ce au experimentat pacienții, deoarece nu au supraviețuit.

Autorul principal, profesorul Jimo Borjigin, de la Universitatea din Michigan, a adăugat: „Nu putem face corelații dintre semnăturile neuronale observate ale conștiinței cu o experiență corespunzătoare la aceiași pacienți din acest studiu.

Cu toate acestea, descoperirile observate sunt cu siguranță incitante și oferă un nou cadru pentru înțelegerea noastră a conștiinței ascunse la oamenii pe moarte.”

Studii mai mari ar putea oferi date atât de necesare pentru a determina dacă aceste explozii ale activității gamma sunt sau nu dovezi ale conștiinței ascunse chiar și în apropierea morții.

Descoperirile au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel