Sari la conținut

Ce se întamplă în organsim dacă bei ceai verde. Beneficii neștiute

colesterol
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ceaiul verde. Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde sunt multe, după cum au arătat cercetările. Acestea includ ameliorarea anxietății și a stresului, îmbunătățirea memoriei și reducerea hipertensiunii arteriale și a colesterolului.

ceai
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

1. Ameliorează anxietatea și stresul

În general, ceaiul conține un aminoacid numit L-teanină, care ameliorează anxietatea și stresul, ajutându-te să te relaxezi. Ceaiul verde are concentrații mai mari de L-teanină în comparație cu ceaiul negru.

Cercetările au arătat că suplimentarea zilnică cu 200-400 de miligrame (mg) de L-teanină ajută la reducerea anxietății și a stresului. Un studiu, publicat în 2019, a constatat că persoanele care au luat 200 de miligrame de L-teanină pe zi timp de o lună au avut îmbunătățiri mai mari ale anxietății, depresiei și somnului decât cei care au luat un placebo.

Ceaiul verde poate reduce riscul de osteoporoză

Atenție: Cantitatea de L-teanină folosită în studii este mult mai mare decât cea dintr-o ceașcă de ceai verde, variind de la 8 la 30 mg.

2. Ajută la protejarea împotriva declinului cognitiv

Unele dovezi sugerează că consumul de ceai verde ajută la protejarea împotriva anumitor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Ceaiul verde are o concentrație mare de antioxidanți, care protejează împotriva daunelor celulare care cresc riscul de boli cronice.

Deficiența cognitivă este unul dintre primele simptome evidente ale bolii Alzheimer și ale formelor asociate de demență. Include cazuri frecvente, care se agravează, de confuzie și pierderi de memorie.

3. Ajută la susținerea sănătății oaselor

Ceaiul verde poate reduce riscul de osteoporoză, o boală osoasă care crește riscul de fracturi ale șoldului, coloanei vertebrale și încheieturii mâinii. Femeile aflate în postmenopauză au cel mai mare risc de osteoporoză. Unele dovezi sugerează că concentrația mare de antioxidanți din ceaiul verde poate îmbunătăți formarea oaselor și poate proteja împotriva pierderii osoase.

4. Contribuie la longevitate

Ceaiul verde este o sursă de polifenoli, compuși vegetali care acționează ca antioxidanți. Cercetările au descoperit că polifenolii au efecte anti-îmbătrânire, inclusiv:

  • Reduceți inflamația
  • Reduceți stresul oxidativ
  • Reduceți semnele îmbătrânirii

5. Scade colesterolul
O recenzie, publicată în 2020, a constatat că consumul de ceai verde ajută la scăderea LDL („rău”) și a colesterolului total. Nivelurile ridicate de colesterol cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Ceaiul verde îmbunătăți memoria

6. Poate îmbunătăți memoria

Cercetările arată că conținutul de L-teanină al ceaiului verde poate îmbunătăți memoria. Un studiu, publicat în 2014, a constatat că extractul de ceai verde a îmbunătățit memoria de lucru la 12 voluntari sănătoși.

Memoria de lucru este un tip de memorie pe termen scurt care este esențială pentru funcții cognitive precum:

Înțelegerea procesării logice a planificării rezolvării problemelor În studiul din 2014, cercetătorii au oferit voluntarilor o băutură pe bază de lapte, care conține fie 27,5 miligrame de extract de ceai verde, fie un placebo. Voluntarii au finalizat apoi anumite sarcini în timp ce un RMN le monitoriza activitatea creierului.

Cei care au consumat extract de ceai verde au îmbunătățit memoria de lucru, conectivitatea creierului (cât de bine lucrează împreună diferite zone ale creierului) și performanța sarcinii. Studiul a folosit un eșantion mic de pacienți, astfel încât rezultatele nu sunt concludente. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care ceaiul verde afectează memoria.

7. Contribuie la managementul și prevenirea diabetului de tip 2

Unele dovezi sugerează că antioxidanții din ceaiul verde pot reduce rezistența la insulină.

Insulina este un hormon care ajută celulele să transforme zahărul în energie. Rezistența la insulină este un factor de risc major pentru diabetul de tip 2.

8. Poate reduce riscul de accident vascular cerebral

Un studiu, publicat în 2023, a constatat că consumul zilnic de cantități moderate de ceai verde (aproximativ jumătate până la 1 litru) poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu cel puțin 21%. Nu este clar de ce ceaiul verde reduce riscul de accident vascular cerebral. Unii experți bănuiesc că obiceiurile de viață ale băutorilor obișnuiți de ceai, cum ar fi o dietă echilibrată, pot afecta riscul de accident vascular cerebral.

Ceaiul ajută la arderea caloriilor

9. Poate susține pierderea în greutate

Ceaiul verde este o sursă de catechine, un antioxidant care ajută la descompunerea grăsimilor. Catechinele cresc rata metabolică, ceea ce ajută la arderea caloriilor.

Majoritatea cercetărilor s-au uitat doar la extractul de ceai verde și nu la băutura clasică. Chiar și așa, extractul de ceai verde a arătat efecte minime asupra pierderii în greutate. Experții recomandă o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate pentru a pierde în greutate. Excesul de greutate crește riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2.

10. Scade tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este una dintre principalele cauze ale bolilor de inimă și accidentului vascular cerebral, deoarece deteriorează mucoasa arterelor, ceea ce crește riscul formării plăcii. Ca urmare, arterele se îngustează, limitând fluxul de sânge către inimă și creier.

Cercetările au arătat că ceaiul verde poate scădea tensiunea arterială datorită conținutului său ridicat de antioxidanți. Acești antioxidanți ajută la reducerea inflamației și la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce susține un flux sanguin sănătos.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel