Ce semnale îţi transmite corpul când ai deficit de zinc? LISTA alimentelor care conțin zinc

Din cuprinsul articolului

Zincul este un mineral necesar pentru organism, iar lipsa lui slăbește sistemul imunitar și încetinește procesul de vindecare a rănilor. O stare permanentă de oboseală și de slăbiciune ar trebui să te trimită la medic.

Orice persoană peste 14 ani este sfătuită să consume 11 mg de zinc în fiecare zi, conform webmd.boots.com. Conţinutul total de zinc al organismului unui adult este de 2-3 g. Aproximativ 60 % se găseşte în muşchii scheletici, 30 % în oase, 5 % în ficat și piele. În sânge se găseşte doar 1 % din cantitatea totală de zinc (85 % în eritrocite).

Deficitul moderat de zinc este mult mai des întâlnit şi duce la simptome precum: pierderea apetitului, încetinirea creşterii la copii şi slăbirea sistemului imunitar (lucru care face ca organismul să fie mult mai expus la diverse infecţii).

Deficienţa clinică de zinc în cazul oamenilor a fost descrisă pentru prima dată în 1961, când alimentaţia cu conţinut scăzut de zinc (datorită unui conţinut ridicat de acid fitic) a fost asociată cu „nanismul nutriţional al adolescenţilor” în Orientul Mijlociu.

De atunci, insuficienţa de zinc a fost recunoscută de un număr de experţi ca fiind o problemă importantă de sănătate publică, mai ales în ţările în curs de dezvoltare.

LISTA alimentelor care conțin zinc:

Printre cele mai bune alimente bogate în zinc se numără stridiile, semințele de dovleac, de susan, carnea de vită și miel, nucile caju, ciocolata neagră, fructele de mare, crapul, lintea, fasolea, ficatul (de miel, pui, porc, vită) și iaurtul.

  • alimente bogate în proteină de origine animală, precum carnea roșie (vita, porc, oaie, miel) sau carnea de pui – spre exemplu, 80 de grame de carne de vită conțin 9 miligrame de zinc;
  • produse lactate și ouă – 100 de grame de iaurt conțin 3 miligrame de zinc;
  • legume: broccoli, sfecla roșie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varză, morcovi, varză de Bruxelles, salată verde, dovleac, spanac, roșii. O porție de 100 de grame de broccoli fiert conține 4 miligrame de zinc.
  • fructe proaspete: ananas, mango, căpșuni, portocale, banane, caise. De exemplu, 100 de grame de portocale conțin 2 miligrame de zinc.
  • fructe oleaginoase: caju, arahide, migdale, alune, fistic, nuci. Spre exemplu, o porție de 100 de grame de migdale conține 3 miligrame de zinc.
  • peste și fructe de mare: somon, sardine, ton, homar, scoici, crab sau midii. O porție de 100 de grame de ton conține 8 miligrame de zinc.

Recent Posts

Metoda simplă cu ajutorul căreia poți beneficia de o pensie mai mare. Anunțul Guvernului

Ministrul Muncii a vorbit despre modul în care pensionarii își pot asigura o pensie mai…

37 de secunde ago

ANM anunță când vine canicula în România. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Potrivit meteorologilor, va ploua în prima săptămâna prognozată. În ceea ce privește temperaturile, acestea vor…

31 de minute ago

Atacurile de gută sunt extrem de dureroase. Cum poți gestiona durerea epuizantă

Atacurile de gută pot fi extrem de dureroase și epuizante. Pacienții care experimentează un astfel…

o oră ago

Prognoza meteo din bătrâni pentru luna MAI. Mihai Voropchievici: Aveți grijă. Vom fi răsturnări de situație

Prognoza meteo din bătrâni cu Mihai Voropchievici. Luna mai 2024 este caracterizată printr-o vreme capricioasă,…

o oră ago

Opțiuni de tratament pentru cancerul tiroidian și efectele secundare

Cancerul tiroidian este afecțiunea oncologică în care celulele maligne se formează în țesuturile glandei tiroide.…

2 ore ago

Citeste si: