duminică, ianuarie 23, 2022

În lipsa anumitor vitamine, pielea ar fi uscată, părul fără strălucire, iar buzele ar crăpa. Tot carenţele de vitamine pot face ca rănile să se închidă mai greu, pielea să se învineţească mai repede, iar unghiile să fie fragile şi pline de pete albe. Din această cauză, medicii vă sfătuiesc să nu lăsaţi să treacă nicio zi fără să mâncaţi fructe şi legume, iar din dieta săptămânală să nu vă lipsească lactatele, peştele, ouăle.
Părul suferă fără vitamina A

Te-ar mai interesa: „Nu puneți niciodată ouă în frigider!” James Marti...

Lipsa vitaminei A, care se găseşte mai ales în morcovi, lactate, ouă, ficat, peşte, duce la uscarea şi descuamarea pielii, la un aspect tern al părului, care se va rupe cu uşurinţă. Persoanele cu această carenţă sunt mai predispuse la infecţii cutanate. „Când sunt carenţe de vitamine în organism, nu se mai re înnoieşte pielea. Aceste enzime, chiar şi în cantităţi mici, sunt extrem de importante penru organism”, precizează medicul de familie Călin Ciubotaru.

Vitaminele din grupul B sunt prezente în majoritatea alimentelor, dar mai ales în ficat, carne, ciuperci, ouă, lactate. Lipsa de B2 sau B6 duce la apariţia dermatitei seboreice, a uscăciunii şi fisurării buzelor, iar lipsa de B5 grăbeşte pierderea părului.

Te-ar mai interesa: Mirosul, un indiciu important în depistarea bolilo...

De vitaminele B au nevoie mai ales vegetarienii şi vârstnicii. În cazul vârstnicilor, polivitaminele nu se iau decât la recomandarea medicului, care trebuie să excludă mai întâi prezenţa unor boli cronice, precum cancerul. „Vitamina B12, de exemplu hrăneşte tumorile”, avertizează medicul de familie Călin Ciubotaru.

Vitamina C intervine în numeroase reacţii enzimatice şi în reacţii de apărare imunologică. În lipsa acestei vitamine, apar mai uşor vântăi pe piele, precum şi pete hemoragice. „Fără această vitamină, şi unghiile au de suferit, deoarece devin sfărâmicioase”, explică Ciubotaru. Vitamina C se găseşte în fructe (citrice), legume (ardei gras), precum şi în vegetalele conservate. Vitamina D (care se găseşte în lactate, peşte, ouă) are un efect antioxidant şi antiîmbătrânire. Sub influenţa ultravioletelor, aceasta se sintetizează mai bine în organism.

Te-ar mai interesa: Cum procedezi dacă testul este negativ, dar simpto...

MINERALE

Fierul previne chelirea, iar zincul acneea

Ca şi vitaminele, mineralele sunt extrem de importante pentru organism. Fără fier, unghiile devin friabile, iar părul cade mai repede. „Este nevoie să mâncaţi spanac, ştevie şi urzici ca să vă refaceţi rezervele de fier”, sugerează medicul dermatolog Costin Căruntu. Zincul, la rândul lui, reglează secreţia de sebuum şi combate apariţia acneei, iar magneziul reglează majoritatea mecanismelor care au loc la nivelul pielii. „Toate vitmainele şi mineralele ar trebui cuprinse în dietă. Pielea este un organ ca toate celelalte şi are nevoie de aceste substanţe”, adaugă Căruntu.

Te-ar mai interesa: Stai bine cu inima? Află în 30 de secunde cu acest...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private