Sari la conținut

Ce sfânt sărbătorim mâine: mulți îi poartă numele

Ce sfânt sărbătorim mâine: mulți îi poartă numele. Biserica Ortodoxă și cea Catolică pomenesc mâine un sfânt foarte important pentru ambele religii.

Biserica Ortodoxă și cea Catolică îl pomenesc mâine, 10 august, pe Sfântul Mucenic Laurenţiu, care a fost arhidiacon al episcopului Romei, Sixt.

Papa Sixt a fost prins, împreună cu clericii Bisericii din Roma, de prefectul cetăţii, Valerian, şi a fost închis alături de mulţi alţi creştini în temniţa poporului, potrivit Agerpres.

El şi alţi doi diaconi au fost duşi în faţa împăratului Deciu (249-251), persecutor al creştinilor. Împăratul a cerut Papei Sixt să se închine zeilor pentru a-şi proteja clerul şi pe ceilalţi creştini şi să-şi cruţe, prin abdicarea de la credinţa în Hristos, propria sa viaţă.

Pilda Sfântului Mucenic….

În timp ce Sixt era dus pe Via Appia, spre a i se tăia capul, Sfântul Laurenţiu i-a ieşit în cale şi i-a strigat:

„Nu mă lăsa, Părinte Sfânt, pentru că am împărţit deja comorile pe care mi le-ai încredinţat”, căci la sfatul părintelui său, acesta a vândut vasele bisericii şi a împărţit banii săracilor.

Cei care l-au auzit au crezut că el este deţinătorul unui tezaur, din acest motiv a fost luat de soldaţi şi somat să-i dăruiască împăratului comorile de care vorbise.

Ca împăratul să cunoască despre ce comori era vorba, Sfântul Laurenţiu a cerut câteva zile pentru a aduna şchiopii, orbii şi bolnavii, neputincioşii şi pe toţi cei care primiseră ajutorul său, şi împreună cu aceştia a apărut în faţa împăratului.

Să luăm aminte….

Ruşinat şi mânios de această privelişte, împăratul a cerut în cel din urmă ca arhidiaconul să se închine idolilor. A refuzat şi astfel a fost închis în temniţă. Aici l-a vindecat de orbire pe un condamnat, Lucillus, pe care l-a botezat.

Temnicerul Hippolytus, fiind martor la minune, a cerut şi a primit şi el botezul. Acesta din urmă s-a numărat în rând cu mucenicii, fiind omorât pentru credinţa în Hristos.

După mai multe chinuri, Sfântul Mucenic Laurenţiu a fost întins pe un grătar aşezat pe cărbuni aprinşi. Primind pătimirea focului, Lavrentie a stins focul cel necurat al idolatriei.

În iconografie, el este reprezentat cu cădelniţa cu jar în mână, cădind şi înmiresmând Biserica lui Hristos. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”), notează Agerpres.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel