marți, octombrie 4, 2022

Dr. Mihaela Bilic: Ce tip de pâine să alegem și de ce. Albă, neagră, de secară, de ovăz… Care este mai bună și cum știm că facem alegerea corectă…

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe pagina sa de socializare, care este diferența dintre pâinea albă și cea neagră și ce ar trebui să alegem.

Iată care sunt explicațiile medicului:

„Pâine albă sau neagră?🍞

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Dulcan: Care sunt cele trei prafuri otră...

Sunt multe persoane care au impresia că pâinea neagră este prietena siluetei.

Pâinea albă este acuzată de toate relele, iar cea neagră pusă pe un piedestal, uitând că e vorba tot de pâine, adică un aliment de bază, ce trebuie să facă parte din dieta zilnică🤓

Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să mâncăm 500 g de pâine pe zi!

Pâine neagră?

Ce are diferit pâinea neagră? O făină mai puțin rafinată, care conține nu doar miezul bobului de grâu, ci și o parte din înveliș (tărâțe). Miezul bobului înseamnă proteine (gluten) și amidon (glucide lente), iar tărâțele înseamnă fibre, minerale și vitamine.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, medic nutriționist: Stresul și alim...

Din păcate, mineralele și vitaminele din cereale nu pot fi utilizate decât în procent de 10%.
Cât despre calorii, 100g pâine au în medie 240cal, indiferent de culoare. Aportul de fibre/tărâțe nu schimbă cu nimic conținutul caloric.

Fibrele au zero calorii și nu hrănesc organismul, ci au rol mecanic, ajută la digestie prin accelerarea tranzitului intestinal.
Pâinea neagră este mai densă și mai grea, deci 100g paine neagră ocupă un volum mai mic și pare mai puțină decât 100g paine albă🍞

Te-ar mai interesa: Sărbătoare importantă: Ce sfânt prăznuiește Biseri...

Albă?

O chiflă albă și pufoasă are 30g, în timp ce o chiflă Graham are cel puțin dublu, deși amândouă arată la fel ca dimensiune.
Concluzia: pâinea neagră are câteva grame de fibre în plus, dar și o densitate calorică mai mare🤨

Atenție la cantitate, dacă nu vreți să vă îngrășați! O franzelă/baghetă are 400g, dar e umflată, pufoasă și pare multă🥖 În schimb o pâine de secară are 500g și e mică cât doi pumni✊🏻✊🏻

Te-ar mai interesa: Profită de Revelion să îți faci plinul de sănătate...

Tăiați felia cât mai subțire, faptul că e neagră nu înseamnă că nu are calorii!”, a explicat medicul pe pagina sa de Facebook.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private