vineri, septembrie 24, 2021

Simptome Covid. Deși, există similitudini în ceea ce privește simptomele pe care le resimt cei vaccinați cu două doze față de ceilalți, există diferențe semnificative care vă pot indica dacă trebuie să faceți un test COVID-19 sau nu.

Simptome de COVID-19 la persoanele nevaccinate

Potrivit studiului, cele mai frecvente simptome de COVID-19 din prezent la persoanele care nu s-au vaccinat sunt:

Pe lângă faptul că anosmia (lipsa mirosului) a ieșit din diagrame, respirația scurtă a fost cel de-al 30-lea simptom cel mai raportat, spre deosebire de etapele timpurii ale pandemiei COVID-19. Simptomele în cazul celor care au fost vaccinați cu o singură doză au fost similare cu ale celor nevaccinați.

Simptome de COVID-19 la persoanele vaccinate cu o singură doză

„Unul dintre indicatorii de la început ai boli este tusea persistentă, aflată în topul celor 5 simptome, însă acum vine în clasament după strănut și nas înfundat”, au scris autorii studiului citați de IFL Science. Anterior se credea că strănutul și nasul înfundat nu au legătură cu infecția.

Simptome de COVID-19 la persoanele vaccinate cu ambele doze

La persoanele care au fost imunizate cu vaccinuri în două doze, diferențele au fost mai clare, tusea persistentă nefiind în primele cinci simptome ale bolii COVID-19.

Primele cinci simptome la aceștia sunt:

  • Cefalee
  • Rinoree
  • Strănut
  • Durere în gât
  • Pierderea mirosului

În cazul persoanelor care au făcut COVID-19 deși erau vaccinate cu două doze s-a raportat că simptomele durează o perioadă mai scurtă de timp, ceea ce sugerează că boala este mai puțin gravă.

Pe lângă modificările aduse virusului în sine (și apariția unor noi variante, Delta din prezent fiind considerantă cea mai comtagioasă), care explică modificările simptomelor în rândul celor nevaccinați, o parte din schimbare poate fi relaționată cu datele demografice ale celor care se infectează.

„Există câteva motive pentru care simptomele se pot schimba. Inclusiv faptul că vaccinații au simptome mai puțin severe, precum și mai multe cazuri de COVID-19 raportate la persoane mai tinere, despre care am constatat că au și simptome diferite, mai puțin severe”, au mai spus cercetătorii.

Deși simptomele de COVID-19 s-au schimbat ușor la persoanele vaccinate, sfatul rămâne același: „Dacă ați fost vaccinat și începeți să strănutați din abundență și fără o explicație, ar trebui să faceți un test COVID, mai ales dacă locuiți sau lucrați aproape de persoane care prezintă un risc mai mare de boală”.

Ultimele stiri