Sari la conținut

Ce simt majoritatea pacienților cu infarct cu săptămâni înainte. Semnele prevestitoare

infarct la femei
Sursă foto: pixabay

Simptome prevestitoare infarct. Conform studiilor, 70% dintre persoanele care suferă un atac de cord au semne prevestitoare cu săptămâni sau chiar luni înainte. Apariţia unui infarct nu se anunţă numai prin dureri în piept ci şi prin semne mai puţin obişnuite.

Simptomele premergătoare sunt variate în funcţie de sex şi vârstă. Astfel, la femei pot lipsi semnele clasice, precum:

  • durerea puternică în piept sau amorţirea braţului,
  • crampe în partea superioară a abdomenului,
  • greaţă,
  • vărsături,
  • traspiraţie excesivă şi rece.

Specialiştii sunt de părere că astfel de manifestări apărute brusc fără o altă legătură cu alimentaţia sau alte afecţiuni trebuie să vă trimită de urgenţă la medic.

Semne prevestitoare atipice

Durerile de maxilar sau de urechi sunt frecvente în timpul unui atac de cord. Un semnal de alarmă este mai ales atunci când aceste dureri apar şi dispar, nu persistă.

Umflarea picioarelor poate fi un semn al bolii cardiace. Atunci când muşchiul inimii nu mai funcţionează corect, circulaţia sanguină este afectată, având drept rezultate retenţia de lichide şi apariţia edemelor.

Oboseala, slăbiciunea, insomnia fără cauză pot fi simptomele afecţiunilor cardiovasculare.

Semnele mai puţin cunoscute, atipice se întâlnesc frecvent la persoanele care suferă de diabet şi la vârstnici. Aceste persoane pot simţi o durere precordială mai puţin intensă, de scură durată sau dureri cu localizări mai puţin sugestive cum ar fi zona gâtului şi mandibulei, în spate în braţe sau în zona abdomenului superior.

Metode de prevenție

Potrivit Mayo Clinic, nu este niciodată prea târziu să luați măsuri pentru a preveni un atac de cord – chiar dacă ați suferit deja unul. Iată câteva modalități de prevenire a unui infarct.

Medicamente. Administrarea de medicamente vă poate reduce riscul unui atac de cord ulterior și poate ajuta inima deteriorată să funcționeze mai bine. Continuați să luați tratamentul prescris de medic și întrebați-l cât de des trebuie să mergeți la controale;

Stil de viață. Mențineți-vă la o greutate corporală sănătoasă, adoptați o o dietă echilibrată pentru inimă, nu fumați, faceți exerciții fizice în mod regulat, țineți sub control stresul și tratați afecțiunile care pot duce la un atac de cord, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel