Sari la conținut

Picioarele și gleznele umflate pot anunța cheaguri de sânge, boli renale, cardiace și hepatice

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Picioare umflate, cauze și remedii. Senzația de picioare umflate și grele e semn că ai probleme retenția de apă (edem) sau cu circulația periferică. 

Unul dintre primele simptome ale circulației deficitare e umflarea picioarelor. Însă, există și alte cauze ale inflamației: sarcina, temperaturile crescute, stai prea mult timp pe scaun sau în picioare, obezitatea sau inflamația cronică.

Picioare umflate, cauze

Gleznele și picioarele umflate reprezintă un simptom frecvent și, de obicei, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, mai ales dacă ați stat în picioare sau ați mers mult. Dar picioarele și gleznele care rămân umflate sau sunt însoțite de alte simptome ar putea semnala o problemă gravă de sănătate.

Complicațiile sarcinii

În unele cazuri, umflarea gleznelor și picioarelor sunt normale în timpul sarcinii. Umflarea bruscă sau excesivă, totuși, poate fi un semn al preeclampsiei, o afecțiune gravă în care tensiunea arterială crescută și proteinele din urină se dezvoltă după a 20-a săptămână de sarcină. Dacă aveți umflături severe sau umflături însoțite de alte simptome, cum ar fi dureri abdominale, dureri de cap, urinări rare, greață și vărsături sau modificări ale vederii, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră. Aflați mai multe despre gestionarea unei sarcini cu risc ridicat.

Leziune la picior sau gleznă

Un traumatism al piciorului sau gleznei poate duce la umflături. Cea mai frecventă cauză este o entorsă a gleznei, care apare atunci când o leziune sau un pas greșit determină întinderea ligamentelor care mențin glezna. Pentru a reduce inflamația din cauza unei leziuni la picior sau gleznă, odihniți-vă pentru a evita solicitarea gleznei sau piciorului rănit, folosiți pachete de gheață, înfășurați piciorul sau glezna cu un bandaj de compresie și ridicați piciorul pe un scaun sau pe o pernă. Dacă inflamația și durerea sunt severe sau nu se ameliorează cu tratamentul la domiciliu, mergeți la medic.

Limfedem

Limfedemul reprezintă colecția de lichid limfatic din țesuturi care se poate dezvolta din cauza problemelor cu vasele limfatice sau după îndepărtarea ganglionilor limfatici. Limfa este un fluid bogat în proteine ​​care se deplasează, în mod normal, de-a lungul unei rețele extinse de vase și capilare și este filtrat prin ganglionii limfatici. Cu toate acestea, atunci când există o problemă cu vasele sau ganglionii limfatici, mișcarea fluidului poate fi blocată. Acumularea limfatică netratată poate afecta vindecarea rănilor și poate duce la infecții și deformări. Limfedemul apare frecvent după radioterapie sau îndepărtarea ganglionilor limfatici la pacienții cu cancer. Dacă ați fost supus unui tratament pentru cancer și aveți umflături, consultați imediat medicul dumneavoastră.

Insuficiență venoasă

Umflarea gleznelor și a picioarelor este adesea un simptom timpuriu al insuficienței venoase. Insuficienta venoasa cronica apare atunci când venele picioarelor nu permit sangelui să revină în inimă. Inima pompează sângele bogat în oxigen prin artere spre restul corpului, în timp ce venele aduc înapoi sângele deoxigenat. Când o persoană are insuficiență venoasă, venele ei au probleme în a transporta sângele deoxigenat din brate si picioare înapoi la inimă. Supapele defecte din vene provoacă, de obicei, insuficiență venoasă.

Daca este lasata netratata insuficenta venoasa cronica poate provoca anomalii in capilarele din tesuturile piciorului, ceea ce duce la ulceratii, umflare si hiperpigmentare.

Infecţie

Inflamația la nivelul picioarelor și gleznelor poate fi un semn de infecție. Persoanele cu neuropatie diabetică sau alte probleme nervoase ale picioarelor prezintă un risc mai mare de infecții. Dacă aveți diabet, este important să vă inspectați zilnic picioarele pentru a depista eventuale vezicule și răni, deoarece leziunile nervoase pot estompa senzația de durere, iar problemele picioarelor pot progresa rapid. Dacă observați semnele unei infecții, contactați imediat medicul.

Cheag de sânge

Cheagurile de sânge care se formează în venele picioarelor pot provoca umflături la nivelul gleznelor și picioarelor. Cheagurile de sânge pot fi fie superficiale (apar în venele de sub piele), fie profunde (o afecțiune cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă). Cheagurile profunde pot bloca una sau mai multe dintre venele majore ale picioarelor. Aceste cheaguri de sânge pot pune viața în pericol dacă se desprind și se deplasează către inimă și plămâni.

Dacă aveți inflamație la un singur picior, împreună cu durere, febră ușoară și, eventual, o modificare a culorii piciorului afectat, sunați imediat medicul.

Afecțiuni cardiace, hepatice sau renale

Uneori, inflamația poate indica o problemă gravă, cum ar fi boli de inimă, ficat sau rinichi. Gleznele care se umflă seara ar putea fi un semn al retenției de sare și apă, din cauza insuficienței cardiace pe partea dreaptă. Insuficiența renală poate provoca, de asemenea, umflarea picioarelor și a gleznelor. Când rinichii nu funcționează corect, lichidul se poate acumula în corp.

Insuficiența hepatică poate afecta producția hepatică a unei proteine ​​numite albumină, care împiedică scurgerea sângelui din vasele de sânge către țesuturile din jur. Producția inadecvată de albumină poate duce la scurgeri de lichid. Gravitația face ca lichidul să se acumuleze mai mult în picioare și glezne, dar lichidul se poate acumula și în abdomen și piept. Dacă umflarea este însoțită de alte simptome, inclusiv oboseală, pierderea poftei de mâncare și creșterea în greutate, apelați imediat medicul Dacă aveți probleme cu respirația sau aveți dureri în piept, presiune sau strângere, sunați la 112.

Remediu picioare umflate

Pentru a scăpa de inflamație, îți poți prepara chiar acasă un gel 100% natural care va îmbunătăți circulația sangvină.

Ingrediente

– 50 grame de gel de aloe vera

– 10 picături de ulei esențial de eucalipt lămâios

– 5 picături de ulei esențial de mentă sau camfor

– 5 grame de cristale de mentă sau camfor

– 1 linguriță de glicerină vegetală sau ulei de măsline

Mod de preparare

– Pune toate ingredientele împreună și amestecă bine

– Pune gelul într-un borcan și depozitează-l la congelator

– Folosește-l ori de câte ori e nevoie

Cum funcționează?

Acest gel intră în piele și ameliorează inflamația și durerea, îmbunătățește circulația și ușurează picioarele.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel