Sari la conținut

Ce spun picioarele tale despre sănătatea ta? Ce boli pot ascunde?

picioarele tale

Picioarele vă pot spune multe despre starea voastră de sănătate generală sau vă pot avertiza asupra unor probleme de sănătate ce stau la baza picioarelor. De la senzația de picioare greoaie, la simptome mai grave, precum amorțeală, picioarele tale prezintă adesea simptome de boală înainte de orice altă parte a corpului.

Picioarele reci

Dacă degetele de la picioare sunt întotdeauna reci, un motiv ar putea fi fluxul sanguin slab – o problemă circulatorie uneori legată de fumat, hipertensiune arterială sau boli de inimă. Deteriorarea nervilor diabetului necontrolat vă poate face și picioarele să se simtă reci. Alte cauze posibile includ hipotiroidismul și anemia.

Durere de picioare

Când picioarele dor după o zi lungă, s-ar putea să îți blestemi pantofii. La urma urmei, opt din 10 femei spun că le dor picioarele din cauza pantofilor.

Dar durerea care nu se datorează tocurilor înalte poate proveni dintr-o fractură de stres, o mică fisură într-un os. O altă cauză posibilă: exerciții fizice prea intense, în special sporturi cu impact mare, cum ar fi baschetul și alergarea la distanță.

De asemenea, oasele slăbite din cauza osteoporozei cresc riscul apariției durerei de picioare.

Roșu, alb și albastru de la picioare

Boala Raynaud poate face degetele de la picioare să devină albe, apoi albăstrui, apoi să se înroșească din nou și să revină la tonul lor natural. Cauza este o îngustare bruscă a arterelor, numită vasospasm. Stresul sau modificările de temperatură pot declanșa vasospasmele, care de obicei nu duc la alte probleme de sănătate. Raynaud poate fi, de asemenea, legat de artrita reumatoidă, de boala Sjögren sau de problemele tiroidiene.

Picioare umflate

Pot indica: Edem, cheaguri de sânge, diabet sau boli de inimă, ficat sau rinichi

Cauzele picioarelor umflate sunt multiple, cea mai frecventă fiind retenția de lichide cunoscută sub numele de edem. Călătoriile cu avionul, statul în picioare sau şezut pentru perioade lungi de timp poate face mai dificilă pomparea fluidul înapoi în inimă, de către corp, din cauza inactivității musculare.

Alte motive pentru picioare umflate pot fi: sarcina, leziuni la nivelul piciorului și glezne, cheaguri de sânge, infecții, diabet, boli de inimă, ficat sau rinichi și chiar efecte secundare ale medicamentelor.

Durere de călcâi

Cea mai frecventă cauză a durerii călcâiului este fasciita plantară, inflamație în care acest ligament lung se atașează de osul călcâiului. Durerea poate fi  mai ascuțită atunci când te trezești și depui presiune pe picior.

Artrita, exercițiile fizice excesive și încălțămintea necorespunzătoare pot provoca, de asemenea, dureri de călcâi, la fel și tendonita. Cauzele mai puțin frecvente includ un pinten osos pe fundul călcâiului, o infecție osoasă, o tumoare sau o fractură.

Picior tărăgănat

Uneori, primul semn al unei probleme este o schimbare a modului în care mergi – un pas mai larg sau o ușoară tragere a piciorului. Cauza poate fi pierderea lentă a senzației normale în picioare, provocată de leziuni ale nervilor periferici. Aproximativ 30% din aceste cazuri sunt legate de diabet.

Deteriorarea nervilor se poate datora, de asemenea, infecției, deficitului de vitamine și alcoolismului. În multe cazuri, nimeni nu știe ce a cauzat leziunile nervoase. Alte cauze posibile pentru tragerea piciorului includ probleme cu creierul, măduva spinării sau mușchii.

Calusuri pe degete sau călcâi

Uneori, în procesul de reinoire al pielii, apare un dezechilibru provocat de diferite forțe precum presiunea sau fricțiunea. Acest lucru provoacă o disfuncție care permite pielii să se acumuleze, numit și calus.

Calusul se dezvoltă, de asemenea, ca măsură de siguranță pentru a proteja pielea de traume, care pot apărea din încălțăminte necorespunzătoare, activități, genetică, frecare osoasă, lipsa de hidratare în organism, obezitate și diabet.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel