Sari la conținut

Experții medicali în formarea cheagurilor de sânge: „Riscul să fii lovit de fulger e la fel de mare ca riscul de tromboză”

formarea cheagurilor de sânge

Cu doar un an în urmă, medicii au început să observe pacienții cu Covid-19 care apar în camera de urgență cu accidente vasculare cerebrale și s-au plâns că cheagurile de sânge înfundă aparatele de dializă și alte echipamente folosite pentru a menține pacienții cu coronavirus în viață, conform CNN.

Specialiștii unităților de terapie intensivă au raportat cheaguri de sânge „dramatice” în inimă, ficat și alte organe. Autopsiile victimelor coronavirusului din New Orleans au arătat că plămânii lor sunt blocați de cheaguri. Unii pacienți tineri, aparent sănătoși, sufereau accidente vasculare cerebrale masive de la Covid-19.

„În calitate de expert în tromboze, vă pot spune că este boala cu cea mai mare coagulare a sângelui pe care am văzut-o în viața mea”, a spus dr. Alex Spyropoulos, profesor la Institutul de Cercetări Medicale Feinstein din New York.

„Fac asta de 25 de ani. Nu am văzut niciodată aceste niveluri de cheaguri de sânge”, a subliniat el.

Spyropoulos și colegii să au făcut o serie de studii care arată că tratarea pacienților COVID cu medicamente anticoagulane poate reduce dramatic sau chiar preveni aceste cheaguri. Iar vaccinarea împotriva COVID-19 le poate preveni cu totul, deoarece protejează împotriva infectărilor, spun medicii.

Specialiștilor li se pare ironic faptul că temerile cu privire la un tip de cheag de sânge mult mai rar pot speria acum oamenii care ar fi vrut să se vaccineze.

Săptămâna trecută, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente au recomandat o pauză în administrarea vaccinului coronavirus Johnson & Johnson , în timp ce experții investighează dacă acesta poate provoca cheaguri de sânge și, dacă da, ce să facă în legătură cu acesta.

Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat marți că a găsit o posibilă legătură, dar a declarat că beneficiile generale ale vaccinului depășesc riscurile. Pentru utilizare în UE, agenția a declarat că vaccinul trebuie să includă un avertisment cu privire la „cheaguri de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute din sânge” ca „efecte secundare foarte rare”.

Comitetul consultativ al CDC pentru practicile de imunizare s-a întâlnit săptămâna trecută pentru a discuta problema și a decis să aștepte mai multe informații după ce a discutat cazurile a șase femei care au dezvoltat un tip foarte neobișnuit de cheag de sânge după ce au primit vaccinul J & J, precum și alte cazuri posibile. Se vor întâlni din nou vineri pentru a veni cu recomandări, care ar putea include un avertisment suplimentar pentru a ajuta primitorii vaccinului și medicii să caute simptomele sau restricțiile cu privire la cine ar trebui să primească vaccinul J&J.

Oricare ar fi riscul vaccinurilor, experții sunt de acord că este extrem de scăzut.

„Riscul să fii lovit de fulger e la fel de mare ca riscul de a dezvolta această tromboză rară”, a spus Spyropoulos pentru CNN.

Factorii de risc pentru cheagurile de sânge obișnuite includ intervenții chirurgicale, accidente, tratamente împotriva cancerului și chiar sedentarismul, a spus dr. Mark Crowther, hematolog și expert în tromboze al Societății Americane de Hematologie.

„Există câțiva factori de risc – de exemplu, zborurile lungi cu avionul, ca cel din Hawaii către Los Angeles. Călătoriile prelungite cu mașina sunt factori de risc”, a adăugat Crowther.

Iar infectarea cu coronavirus crește foarte mult acest risc deja obișnuit. Pe de altă parte, vaccinul reduce semnificativ riscul apariției trombozelor asociate infectării cu COVID, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel