Sari la conținut

Ce spun specialiștii despre imunitatea Covid-19. Ești imun după recuperare?

Persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul își fac griji pentru efectele aupra sănătății. Cu toate acestea, mulți privesc partea pozitivă și se bucură că au devenit imuni. Este, însă, reală imunitatea Covid-19?

Potrivit publicării WebMD, rata de reinfectare a fost relativ mică, cu aproximativ 24 de persoane raportate din 41 de milioane de cazuri la nivel global. Ce înseamnă, însă, această informație privitoare la imunitatea Covid-19?

În timp ce specialiștii încearcă să învețe tot mai mult despre cum răspunde sistemul imunitar la virusul SARS-Cov-2, multe întrebări nu își au încă răspunsul. Ei incearcă să afle dacă recuperarea este permanentă, dacă imunitatea este de durată sau dacă se manifestă. Aceste informații sunt cruciale nu numai pentru persoanele care s-au recuperat, ci și pentru dezvoltatea unui vaccin eficient.

Imunitatea Covid-19. Ce se cunoaște până în acest moment?

”Majoritatea persoanelor infectate, aproximativ 90%, dezvoltă anticorpi”, a susținut Joel Ernst,  medic expert în imunologie și profesor al institutului UCSf School of Medicine. ”Persoanele asimptomatice au anticorpi mai puțin puternici sau chiar nedetectabili. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor infectate dezvoltă un răspuns imunitar, inclusiv anticorpi neutralizanți”, a susținut expertul.

Așa cum îi descrie numele, anticorpii neutralizanți protejează celulele împotriva efectului dăunător al virusului. ”Dacă ai o cantitate suficientă de anticorpi, ești protejat împotriva unei infecții, cel puțin față de acea tulpină”, precizează Ernst. Acesta este și scopul unui vaccin eficient.

Conform unui studiu de la Jolla Institute for Immunology, persoanele care au o formă ușoară de Covid-19 au o cantitate mai mare de anticorpi eficienți. La persoanele în vârstă, această cantitate era redusă, motiv pentru care specialiștii consideră că vor dezvolta simptome mai severe, care pot cauza moartea. Cantitatea redusă de anticorpi este provocată de slăbirea sistemului imunitar, odată cu vârsta.

Imunitatea în Covid-19. Ce întrebări există încă?

Una dintre cele mai mari întrebări despre această imunitate este perioada de eficacitate. Deocamdată, nu se cunoaște cât timp va dura imunitatea împotriva virusului. Cu toate acestea, unele studii arată că numărul anticorpilor scad, odată cu timpul. De asemenea, cercetătorii nu sunt siguri de cantitatea minimă necesară pentru a te proteja și a deveni imun.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel