vineri, mai 27, 2022

Unghiile, pe lângă expresia estetică și chiar artistică, ne protejează țesuturile degetelor și sunt un instrument minunat pentru a ne scărpina.

Modificările care apar în tonul, forma sau creșterea acestora pot fi un indiciu clar al unor boli. Unele modificări nu sunt importante, dar altele ajută la diagnosticarea anumitor afecțiuni.

După cum au explicat experții de la www.dosfarma.com, principala farmacie online spaniolă de pe piață, este important să știți când o schimbare a unghiilor indică faptul că este timpul să vizitați medicul.

Te-ar mai interesa: De ce unii oameni nu pot râgâi? Poate fi tratată a...

Carmen Desmonts Salazar, farmacist DosFarma explică: „Unghiile spun multe despre sănătatea noastră. Modificări subtile ne pot oferi un mare avantaj în diagnosticarea precoce a unei afecțiuni grave”. Pentru a face acest lucru, în primul rând, este necesar să știți care modificări sunt cele mai frecvente pentru a ști să le recunoaștem:

1. Pete albe

Leuconychia, sau apariția petelor albe, se poate datora mai multor factori. Când sunt mici, de obicei sunt complet inofensive și pot apărea din cauza unei traume sau a lipsei unui nutrient, cum ar fi zincul.

O mică umflătură poate produce o pată albă. De obicei, se vindecă de la sine și dispare când unghia a crescut complet din nou, ceea ce durează de la șase până la opt luni, sau până la douăsprezece în cazul picioarelor.

Te-ar mai interesa: A ventilat manual un nou născut, timp de 12 ore! P...

Se pot datora și psoriazisului, o boală cronică care afectează pielea și produce descuamări și roșeață. Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de această boală au și psoriazis unghial, adică pe unghii.

2. Unghii curbate, în formă de lingură

Koilonychia, sau unghiile ca lingura, apare atunci când marginile unghiilor se curbează în sus, până la punctul în care centrul este mai adâncit, asemănător cu forma unei linguri.

Te-ar mai interesa: Cum un simplu epilat te poate îmbolnăvi de HPV? Me...

Această alterare se datorează mai multor factori, precum deficitul de fier sau anemia. La rândul său, poate fi un simptom al unor boli ale rinichilor, ficatului sau tiroidei. Un exemplu este hemocromatoza, o afecțiune în care organismul absoarbe prea mult fier din alimente.


3. Liniile lui Beau

Sunt șanțuri sau adâncituri care traversează unghia dintr-o parte în alta. Ele apar pentru că, din anumite motive, creșterea unghiei a fost întreruptă (de exemplu, o lovitură puternică la deget). Pot apărea în cazurile de diabet, mai ales când boala nu este bine controlată.

Te-ar mai interesa: Dan Negru, critici dure dup moartea unei mari pers...

4. Unghiile lui Terry

Această alterare înseamnă că unghia devine albă, cu excepția unei mici linii de roz sau maro la vârf. Apar în cazurile de diabet zaharat slab controlat sau de boli hepatice sau renale.

Unghiile îngălbenite pot fi cauzate de infecții fungice și diabet

5.Unghiile galbene

Acestea se datorează multor motive, precum folosirea excesivă a produselor cosmetice, deși pot ascunde și o problemă de sănătate. De exemplu, infecțiile fungice provoacă modificări ale culorii, texturii și formei. În mod similar, bolile pulmonare pot avea și acest simptom.

Te-ar mai interesa: Cum apare cancerul și cum poți să-l vindeci? Dr. P...

6. Unghii punctate

Apar șanțuri, asemănătoare cu semnele mici de la o pungă. Sunt frecvente la persoanele cu psoriazis, la care apar mici gauri sau chiar se dezlipește o parte din unghie.


7. Hemoragii subunghiale liniare

Sunt mici hemoragii sub formă de linii subțiri roșii care se extind în direcția în care crește unghia. Sunt cauzate de unele infecții legate de inimă, cum ar fi endocardita sau vasculita.

8.Degete hipocratice

Este o alterare care, printre altele, face ca unghia să se curbeze în jos. Este legată de boli care afectează cantitatea de oxigen din sânge; de exemplu, cancerul pulmonar.

9. Unghii casante

Este una dintre cele mai frecvente probleme ale unghiilor și există multiple motive pentru care acestea devin slabe și se rup ușor. În multe cazuri, se datorează unor factori externi ușor de rezolvat sau de evitat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private