Sari la conținut

Ce spune Alexandru Rafila despre medicii-şpăgari: „E la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi!”

Spaga la medic
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ce spune Alexandru Rafila despre medicii-şpăgari. Declarațiile ministrului Sănătății vin după ce Anca Ababneh Dumitrovici, şefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava, a fost reținută în urma unui flagrant organizat de poliţişti şi procurori, pentru luare de mită.

Șefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava ar fi primit în nenumărate rânduri de la pacienţii blonavi de cancer sau de la apropiaţii acestora sume cuprinse între 50 de lei şi 50 de euro, dar şi diverse produse alimentare, între care miere, caşcaval şi brânză, afirmă procurorii, informează România TV.

În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că are toleranță zero pentru medicii care primesc mită de la pacienți.

„Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii.

Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt paccineţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru!”.

„Cred că e o problemă complexă care ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa. Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Sigur, nu am cum să ştiu situaţia. Era un palier larg de foloase necuvenite. Nu ştiu dacă pretindea sau doar primea aceste foloase necuvenite. Oamenii merg la spital ca să îşi trateze boala, nu ca să facă astfel de fapte reprobabile”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

România a obținut suspendarea temporară a distribuției în afara țării a anumitor medicamente

România a obținut din partea Comisiei Europene suspendarea temporară a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală.

Interdicția va fi pe o perioadă scurtă de timp, iar autoritățile susțin că exportul medicamentelor fabricate de producătorii români nu este afectat, informează RRA.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au explicat că măsura se va aplica pe o perioadă de trei luni și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, precizează că solicitarea s-a făcut pentru evitarea unei crize de astfel de medicamente în România, deoarece sunt state în Europa unde aceste produse lipsesc.

Alexandru Rafila: Nu sunt probleme și noi vrem să ne asigurăm că și în perioada următoare o să avem medicamente suficiente. Sigur, nu sunt neapărat anumite mărci cu care suntem obișnuiți, dar asta nu înseamnă că nu există medicament similar, exact cu aceeași compoziție și exact cu același efect terapeutic.

Despre asta este vorba, până la urmă, și noi suntem responsabili să facem tot ceea ce ține de Ministerul Sănătății ca să poată oamenii să aibă acces medicamente. Nu trebuie neapărat să luăm sirop cu gust de căpşuni, dar, dacă există un sirop de uz pediatric sau supozitoare de uz pediatri care conțin ibuprofen sau paracetamol, sunt la fel de bune.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel