Sari la conținut

Ce spune Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie despre vaccinarea antigripală de anul acesta

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că, în acest sezon, se remarcă un interes extraordinar pentru vaccinarea împotriva gripei.

„În sezonul 2018 – 2019 am avut un număr mare de îmbolnăviri, s-a declarat epidemia de gripă. (…) Am avut un număr mare de decese anul trecut, 199. Acesta a fost un element. Celălalt, cred că a fost legat de modul susţinut în care organizaţiile profesionale în primul rând, dar şi autorităţile de sănătate publică au promovat vaccinarea împotriva gripei şi anul acesta, fără să avem nişte cifre exacte, în acest moment remarcăm un extraordinar interes pentru vaccinarea împotriva gripei, oameni care îşi vaccinează pentru prima dată copiii, oameni care se vaccinează ei pentru prima dată, îşi vaccinează rudele şi e o foarte mare cerere de vaccin. Dar, ne găsim într-un paradox românesc pe care sperăm să-l rezolvăm în anii următori şi paradoxul acesta e legat de faptul că, atunci când există disponibilitatea vaccinului, lumea nu vrea să se vaccineze, iar atunci când lumea vrea să se vaccineze nu există vaccin disponibil”, a spus Rafila, la o conferinţă.

El şi-a exprimat speranţa că această problemă se va rezolva a anul viitor. „Iniţiativa pe care am lansat-o noi în urmă cu o lună referitoare la un proiect pilot de compensare a vaccinurilor pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani nu e o glumă, e o soluţie şi o asumare din partea autorităţilor a faptului că doresc într-adevăr să aibă o politică de sănătate preventivă. (…) Această modalitate de compensare a vaccinurilor totală în cazul copiilor ar încuraja foarte mulţi părinţi să-şi vaccineze copiii”, a afirmat Rafila.

În prezent, sunt disponibile două tipuri de vaccin – cel injectabil, clasic, şi unul ce se administrează intranazal, a adăugat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

„Recomandarea OMS e să vaccinăm peste 75% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 ani. (…) În sezonul precedent, am reuşit să vaccinăm aproape 21% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 ani”, a informat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, categoriile considerate la risc sunt: gravidele, copii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, persoanele vârstnice, bolnavii cronici, persoanele instituţionalizate şi cu dizabilităţi şi personalul medical.

El a subliniat că nu se produc îmbolnăviri de gripă din cauza vaccinului, iar vaccinurile antigripale sunt „sigure”.

„OMS arată că, atunci când nu vrei să apară epidemii în populaţia generală, trebuie să te apropii la 50% acoperire vaccinală. (…) Până la 27 octombrie, când avem ultimele date, aproape 300.000 de doze de vaccin au fost deja consumate din cele livrate de Ministerul Sănătăţii, deci acest interes pentru vaccinare pare să crească. (…) Încă e cald afară, încă e momentul foarte bun să vă vaccinaţi”, a transmis Adriana Pistol, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Răzvan Prisadă, a afirmat că este nevoie de o reglementare mult mai restrictivă a publicităţii la suplimente alimentare. „Acestea nu ar mai trebui să beneficieze de imaginea aceasta de medicamente în primul rând, pentru că nu sunt medicamente”, a spus Prisadă.

În opinia sa, marea problemă întâmpinată vizavi de disponibilitatea vaccinurilor în farmacii ţine de lipsa predictibilităţii. „Variaţia de la un sezon la altul e destul de mare. (…) Singurul mod în care noi putem să ne orientăm e cererea din sezonul trecut. (…) Înţeleg de la colegii din teritoriu că astăzi ar mai intra câte o picătură, însemnând 10 – 15 doze probabil. (…) Nu e suficient pentru ceea ce cred cu tărie că e un vârf de solicitări, (…) va o perioadă din nou de lipsă, cu promisiuni către finalul lunii noiembrie că vor mai exista”, a declarat Prisadă.

Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare, Alexis Cochino, a explicat că anumite categorii de copii nu pot fi imunizaţi, printre aceştia numărându-se cei cu unele boli care în perioada de activitate şi uneori pe toată durata vieţii contraindică vaccinarea.

„O epidemie pentru a se răspândi are nevoie de o populaţie receptivă. Dacă populaţia nu este receptivă pentru acea boală, pentru acea infecţie, ea nu se va răspândi şi în felul acesta chiar şi cei nevaccinaţi vor fi protejaţi”, a adăugat el.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: