Sari la conținut

Ce a stabilit Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară în legătură cu aspartamul

Aspartamul este sigur
Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro
Aspartamul este sigur?

Aspartamul, îndulcitorul artificial folosit în numeroase băuturi ‘light’, nu prezintă niciun risc pentru sănătate dacă este folosit în doza autorizată în prezent pentru consum, a stabilit Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Concluziile respectivelor studii au fost, totuși, contestate de agențiile pentru siguranța alimentară de-o parte și de cealaltă a Atlanticului.

În ultimul său studiu științific, EFSA afirmă că nu a depistat nicio consecință nefastă asupra sănătății atunci când aspartamul este absorbit în doza zilnică acceptabilă (DZA) fixată de UE la 40 de miligrame pe kilogramul de masă corporală.

‘Acest aviz rezultă dintr-unul din cele mai complete studii întreprinse vreodată privind riscul prezentat de aspartam’, a comentat luni, într-un comunicat, președintele comisiei EFSA privind aditivii alimentari, Alicja Mortensen.

O doză de băutură gazoasă îndulcită conține circa 180 de miligrame de aspartam, ceea ce înseamnă că o persoană care cântărește 75 de kilograme ar trebui să consume pe zi 16 astfel de cutii pentru a depăși doza zilnică acceptabilă fixată de UE. DZA din SUA este puțin mai ridicată, respectiv 50 mg/kg.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel