Sari la conținut

Ce sunt de fapt punctele de grăsime de pe față. Petele Fordyce și Milia: care este diferența

Puncte de grasime
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce sunt punctele de grasime de pe fata

Ce sunt de fapt punctele de grăsime de pe față. Când vine vorba despre diferențierea între două afecțiuni ale pielii care se prezintă în mod similar, cum ar fi petele Fordyce și milia, solicitarea ajutorului de la un dermatolog este esențială.

Cu toate acestea, nu toate petele și imperfecțiunile necesită îngrijiri medicale. Uneori, problema ocazională a pielii poate fi tratată acasă cu îngrijirea potrivită a pielii. Petele Fordyce și milia pot părea imposibil de distins pentru makoritatea dintre noi, dar apar din motive care nu au legătură și necesită tratamente diferite.

Petele Fordyce sunt glande sebacee mărite care se formează în grupuri, conform American Osteopathic College of Dermatology. Milia, pe de altă parte, este un tip de chist benign care apare atunci când cheratina se acumulează sub piele.

Petele Fordyce sunt adesea confundate cu milia, ceea ce poate duce la remedii ineficiente care ajung să provoace mai mult rău decât bine. Deși ambele condiții sunt inofensive, este normal să vă simțiți îngrijorat sau nesigur de apariția bruscă a umflăturilor pe piele. Iată detaliile despre aceste două probleme cosmetice comune și cum să le tratezi.

Citeste si:
Puncte de grăsime
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce cauzează petele Fordyce

Petele Fordyce apar în grupuri de umflături albe sau de culoarea cărnii pe suprafețele mucoasei, cum ar fi marginea buzelor, interiorul obrajilor, mameloanele și, uneori, zona genitală, conform Healthline.

Unul dintre semnele revelatoare ale petelor Fordyce este că acestea apar doar în zonele lipsite de păr, ceea ce îl diferențiază de milia și alte afecțiuni legate de glandă. Aceste pete sau granule sunt, de asemenea, complet inofensive și nu trebuie să vă faceți griji că le răspândiți altora.

„Ne naștem cu ele, dar pot apărea mai mult în perioadele de schimbare hormonală, cum ar fi în perioada pubertății sau a sarcinii. De asemenea, pot apărea mai vizibile la persoanele care tind să aibă pielea grasă”, a explicat medicul dermatolog cosmetic din New York, dr. Michele Green, potriviti Byrdie.

Dacă aspectul petelor Fordyce vă deranjează, consultați un dermatolog pentru a discuta despre opțiunile de tratament, care pot include refacerea pielii cu laser, crioterapia sau creme topice.

Puncte de grăsime
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce sunt punctele de grăsime milia

Milia sau petele de lapte sunt chisturi minuscule de culoare galben-alb care se formează atunci când celulele moarte ale pielii sau cheratina se acumulează în pori, conform Clinicii Cleveland.

Aceste umflături dure pot apărea pe majoritatea suprafețelor pielii, dar de obicei le veți găsi pe față, în special în jurul ochilor și obrajilor. În cele mai multe cazuri, umflăturile de milia vor dispărea de la sine, dar puteți încerca și să aplicați o compresă caldă în zonă pentru a le ajuta să dispară.

„Utilizarea hidratării calde poate slăbi celulele pielii de suprafață și le poate ajuta să se desprindă, deschizând milia”, a spus medicul dermatolog Dr. Robyn Gmyrek, potrivit Ipsy.

Un dermatolog poate recomanda, de asemenea, un exfoliant topic care conține acid salicilic pentru milia recurentă sau extracția la cabinet pentru petele încăpățânate.

Dermatologii nu recomandă să stoarceți petele milia sau Fordyce pentru a evita deteriorarea pielii și cicatricile. Dacă vă îngrijorează aspectul, un medic vă poate sugera alte tehnici de exfoliere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.