miercuri, octombrie 5, 2022

Microtraumele, ce sunt ele? Cand auzi termenul de „trauma”, cu siguranta te gandesti la un eveniment major, care cauzeaza o suferinta intensa, aproape de neconceput.

Poate fi vorba despre o despartire dureroasa, moartea cuiva drag sau chiar un abuz emotional sau fizic.

Totusi, pe langa aceste traume evidente, isi fac loc si microtraumele, care pot trece adesea neobservate. Ne referim la acele mici suferinte care se tot repeta in viata ta, pe care nu le iei in serios sau pe care alegi sa le ignori, atunci cand apar.

Te-ar mai interesa: Boala care afectează femeile, e cumplită! Și Regin...

La nivel fizic, microtraumele sunt acele mici accidentari subtile, precum o zgarietura, un muschi fortat prea tare sau o durere lombara survenita in urma unei miscari gresite. Desi iti poti continua ziua fara probleme in prezenta lor, ele sunt acolo, se simt si adesea dor.

Acelasi lucru se intampla si cu psihicul tau. Chiar daca vorbele acelei persoane par ca „au fost uitate”, s-ar putea ca subconstientul tau inca sa sufere pe baza lor. De asemenea, poate ca certurile mici cu partenerul, vazute drept „tachinari din iubire”, reprezinta mai mult decat un schimb nervos de replici.

In momentul in care un eveniment neplacut, oricat de minor, se tot repeta in viata ta, el are potentialul de a deveni o microtrauma care te afecteaza subtil, uneori fara sa iti dai seama.

Te-ar mai interesa: Schimbări dramatice: Ochii spun cât mai ai de trăi...

Prin urmare, microtraumele se pot „ascunde” in psihicul tau, tu percepandu-le ca pe niste detalii usor de trecut cu vederea. Cu toate acestea, ele se pot acumula in timp. Cand paharul se umple, te poti simti descurajata, poti experimenta anxietate sau chiar depresie, fara a putea identifica un motiv aparent.

Cum poti identifica microtraumele tale?

Citeste continuarea…

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private