Sari la conținut

Ce sunt şi cum se realizează implanturile dentare?

Sursa foto: drandreistan.ro

Problemele dentare netratate pot duce la complicații mai grave și aici nu ne referim doar la dantură, ci și la sănătatea, în general, a persoanelor afectate.

În prezent, medicina și tehnologia modernă oferă soluții viabile în marea majoritate a cazurilor. Pentru mulți dintre pacienții care au neglijat, vreme îndelungată, problemele dentare sau pentru pacienții care suferă de boala parodontală, soluția optimă o reprezintă implanturile dentare.

Înainte de a recurge la un astfel de tratament, însă, fiecare dintre cei vizați își doresc să afle mai multe detalii despre ce presupune tratamentul în sine, care este prețul implanturilor dentare, ce beneficii oferă acestea, dar, mai ales, ce sunt, de fapt, implanturile dentare.

Implanturile dentare sunt dispozitive medicale folosite pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Practic, implanturile dentare pot fi considerate o formă de rădăcină falsă a dintelui. Ele sunt proiectate pentru a funcționa și a arăta ca o rădăcină naturală a dintelui, fiind implantate direct în osul maxilar. Scopul lor este de a oferi o fundație stabilă și durabilă pentru coroana dentară, care este partea vizibilă și funcțională care înlocuiește un dinte lipsă.

Materialul din care sunt, cel mai frecvent, realizate implanturile este titanul. Acesta este  biocompatibil și permite osului să crească în jurul lui și să se integreze ferm. Respectivul proces se numește osteointegrare și poate dura de la câteva luni până la un an, de obicei, media este de 4-6 luni, în funcție de situația specifică a fiecărui pacient și de faptul dacă au mai fost efectuate și alte proceduri chirurgicale, cum ar fi adiția osoasă ori sinus lift, spre exemplu.

Implanturile dentare sunt concepute pentru a oferi o soluție durabilă și estetică în cazul pierderii dinților. Un implant dentar este alcătuit din mai multe părți, mai exact, din trei părți principale, fiecare dintre acestea având un rol specific în funcționalitatea și estetica finală a dintelui restaurat sau a lucrării finale, în cazul reabilitării orale complete. Partea principală este un șurub. Acesta se inserează chirurgical în osul maxilarului. Forma sa este, de obicei, cilindrică sau conică. Urmează bontul protetic care este o componentă intermediară. Aceasta se fixează pe implantul propriu-zis și are rolul de a face legătura dintre implant și coroana dentară.  Odată ce implantul este stabil în os și zona s-a vindecat, se trece la ultima parte a implantului – coroana. Coroana este partea vizibilă, care înlocuiește dintele natural. Aceasta poate fi confecționată din mai multe materiale, în funcție de bugetul, preferințele estetice și obiceiurile alimentare ale pacientului. Coroana este fixată pe bont și completează structura implantului dentar.

În sinteză, implanturile dentare sunt o alternativă cu multiple beneficii față de alte opțiuni de înlocuire a dinților, cum ar fi punțile dentare sau protezele mobile. Acestea oferă o masticație net superioară față de protezele mobile, o estetică îmbunătățită, o durabilitate mare și permit osului maxilar să își mențină structura și să își stagneze resorbtia. Implanturile dentare sunt o alegere excelentă pentru persoanele care își doresc o soluție, pe termen lung, în cazul remedierii problemelor dentare, oferind funcționalitate și aspect aproape identic cu cel al dinților naturali.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel