Sari la conținut

Ce sunt zaharurile ascunse? Substanțele dulci care se ascund în alimentele tale preferate

fluctuațiile glicemiei

Ce sunt zaharurile ascunse? Substanțele dulci care se ascund în alimentele tale preferate pot pune dieta în pericol. Chiar dacă faci mari eforturi să renunți la dulciuri, consumi fără să vrei mai mult zahar decat te astepți, din produsele cumparate din magazine.

Dacă ați redus consumul de sucuri, prăjituri, fursecuri și bomboane pentru a reduce aportul zilnic de zahăr, ați făcut ceea ce trebuie.

Dar micile cantități de zaharuri adăugate care se găsesc în multe dintre alimentele pe care le consumăm în mod regulat sunt cele care vă pot menține aportul de zahăr mult mai mare decât credeți.

Medicii spun că multe alimente procesate care conțin zaharuri adăugate nici măcar nu au un gust dulce.

Substanțele dulci care se ascund în alimente

Americaniiconsumă în fiecare zi aproximativ 22 de lingurițe de zaharuri adăugate. Este o cantitate mare de zahăr.

Asociația Americană a Inimii recomandă în prezent ca femeile să limiteze totalul zaharurilor adăugate la 6 lingurițe, sau 25 de grame, pe zi, în timp ce bărbații rămân la 9 lingurițe, sau 36 de grame, pe zi.

„Poftă de dulce” înrădăcinată

De asemenea, este important să separați termenul de zaharuri adăugate de zaharurile care apar în mod natural în alimentație, cum ar fi fructoza din fructe sau lactoza din lactate. Toți oamenii au o „poftă de dulce” înrădăcinată în creier, o funcție a receptorilor, sau a senzorilor, de pe limbă care recunosc un gust dulce ca fiind plăcut. Zaharurile adăugate oferă aceeași stimulare a acestor receptori ca și fructele.

Deoarece zahărul și grăsimile interacționează atât de strâns în alimente, o altă provocare pentru găsirea zaharurilor ascunse este faptul că multe alimente cu zaharuri adăugate nu au un gust deosebit de dulce. Combinația dintre dulce și grăsime oferă un produs care are pur și simplu un gust bun.

Ce poți face pentru a evita? Să citiți eticheta nutrițională de pe spatele etichetei.

Ce sunt zaharurile adăugate

  • Ingredientele care se termină în „-oză” – fructoză, zaharoză, dextroză, maltoză.
  • Ingredientele care au „zahăr” în denumire – zahăr brun, zahăr din trestie de zahăr.
  • Ingrediente care au „sirop” în denumire – sirop de orez, de arțar, de porumb, sirop de trestie evaporat.
  • Ingrediente care sunt alte forme de zahăr, cum ar fi mierea, melasa, agave.
  • Ingredientele cu „fructe” în denumire care sunt procesate – concentrate de fructe, nectaruri de fructe, potrivit Today
suc natural
Sursa: Unsplash

Cum se calculează lingurițele și caloriile de zaharuri adăugate

Etichetele nutriționale enumeră gramele de zaharuri adăugate, un termen abstract pentru majoritatea oamenilor. Gândiți-vă la „regula celor 4” atunci când vine vorba de a calcula acest lucru.

Pentru a converti gramele de zahăr în lingurițe: Împărțiți numărul de grame la 4; de exemplu, 16 grame de zahăr echivalează cu 4 lingurițe.

Pentru a converti gramele de zahăr în calorii: Înmulțiți numărul de grame cu 4; de exemplu, 16 grame de zahăr echivalează cu 64 de calorii.

Atenție! Ce înseamnă o singură linguriță de zahăr? Înseamnă 4 grame de zahăr și 16 calorii.

Zaharuri adăugate în alimentele de zi cu zi

Conținutul de zahăr adăugat al produselor poate varia și, de multe ori, porția este mult mai mare decât cea „sugerată”. Există o mulțime de opțiuni din care puteți alege, inclusiv să le preparați singuri, așa că fiți un consumator informat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel