Sari la conținut

Ce ți se întâmplă, de fapt, dacă bei apă rece

apa
Foto: Photo Mix/Pixabay

Nu există dovezi că băutul de apă rece este dăunător sănătății tale. Atât apa rece, cât și cea la temperatura camerei te mențin hidratat. Consumul de apă caldă are propriile beneficii, cum ar fi stimularea digestiei și eliminarea toxinelor.

Menținerea unei hidratări adecvate aduce beneficii dovedite sănătății mentale și fizice.

Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA recomandă ca bărbații de 19 ani și peste să consume 3,7 litri de apă pe zi (15,5 căni), iar femeile de 19 ani și peste să consume 2,7 litri pe zi (11,5 căni). Dar poate consumul de apă rece să aibă un impact negativ asupra sănătății tale?

Unii oameni cred că apa rece este dăunătoare și poate afecta sănătatea pe termen lung. Această ipoteză se bazează pe ideea că apa rece contractă stomacul, făcând mai dificilă digestia alimentelor după masă.

Unii oameni mai cred că organismul trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura internă de 37°C dacă bei apă rece la o temperatură mai mică de 4°C.

Riscurile consumului de apă rece

Consumul de apă rece afectează corpul în moduri pe care s-ar putea să nu le anticipezi sau să le dorești. Un studiu mai vechi din 1978, care a implicat 15 persoane, a descoperit că apa rece îngroașă mucusul nazal făcând mai dificilă trecerea acestuia prin tractul respirator.

În comparație, cercetătorii au descoperit că supa de pui și apa caldă te ajută să respiri mai ușor. Dacă încerci să tratezi o răceală sau gripă, consumul de apă rece ar putea să-ți accentueze senzația de congestie.

Există anumite afecțiuni pe care consumul de apă rece le poate agrava. Cercetările din 2001 au legat consumul de apă rece cu declanșarea migrenelor la persoanele care deja suferă de migrene.

Durerea asociată cu acalazia, o tulburare care limitează capacitatea corpului de a trece mâncarea prin esofag, poate deveni și mai gravă atunci când bei apă rece în timpul mesei, conform unui studiu din 2012.

În medicina tradițională chineză, se crede că apa rece băută împreună cu mâncare caldă creează un dezechilibru. De obicei, mesele în cultura chineză sunt servite cu apă caldă sau ceai fierbinte în loc. Această credință este reflectată și în alte culturi din întreaga lume.

Unii oameni susțin în mod similar că băutul de apă rece într-o zi caldă nu te va ajuta să te răcorești. Nu există suficiente cercetări pentru a concluziona dacă aceste teorii sunt adevărate sau false.

Consumul de apă rece are și beneficii

Conform unui studiu din 2012, consumul de apă rece în timpul exercițiilor fizice poate ajuta la menținerea unei temperaturi corporale mai scăzute și poate face sesiunea de antrenament mai reușită. Acest lucru se datorează probabil faptului că apa rece ajută corpul să mențină o temperatură de bază mai scăzută.

Poate ajuta consumul de apă rece la slăbit?

Consumul de apă simplă, indiferent de temperatura ei, a fost asociat cu o reducere a aportului caloric pe parcursul zilei.

Consumul de apă în loc de băuturi îndulcite este benefic pentru digestie și menținerea unei greutăți moderate, chiar dacă apa pe care o bei este mai rece.

Consumul de apă rece poate ajuta la arderea câtorva calorii suplimentare pe măsură ce o digeri, deoarece corpul trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura de bază. Dar nu este probabil ca băutul de apă rece să fie un instrument puternic pentru pierderea în greutate.

Este apa caldă sau caldă mai bună decât apa rece?

Consumul de apă caldă poate:

– ajuta la digestie
– ajuta la circulație
– ajuta corpul să scape de toxine mai rapid

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel