Sari la conținut

Medic: În multe cazuri femeile care au AVC sunt diagnosticate greșit cu migrene sau anxietate. Simptomele lor sunt atipice

ameteala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptomele unui accident vascular cerebral (AVC) pot fi diferite la femei, față de bărbați. Simptomele clasice, cum ar fi amorțeala pe o parte a corpului și vorbirea neclară, afectează în principal bărbații. Însă în cazul femeilor, semnele de avertizare sunt mai subtile și pot include pierderea conștienței, slăbiciune generală, confuzie și schimbări bruste de comportament.

Este important de menționat că ignorarea acestor diferențe de gen poate duce la diagnostice greșite, iar tratamentul în primele trei ore de la apariția simptomelor este crucial pentru rezultate bune. Medicii atrag atenția că femeile au un risc mai mare de a suferi un AVC  din cauza unor factori de risc cum ar fi pilulele contraceptive și terapia de substituție hormonală.

Conform cercetărilor, anual, aproximativ 55.000 mai multe femei decât bărbați suferă un AVC în SUA.

‘Femeile au cu 33% mai multe șanse să fie diagnosticate greșit când suferă un AVC acut. Cele mai multe femei care sunt diagnosticate greșit li se spune că au anxietate sau migrenă”, spune dr. Erin Nance, medic chirurg la Spitalul Lennox Hill, New York, într-un videoclip postat pe canalul său TikTok.

Simptome AVC la femei

Specialistul continuă prin a dezvălui ‘simptomele atipice ale AVC-ului la femei’, care includ: ‘Pierderea conștienței sau leșin, slăbiciune generală, nu doar într-un braț sau picior.

‘Confuzie, lipsă de reactivitate sau desorientare’, adaugă medicul. Poate cel mai surprinzător simptom este ‘schimbarea bruscă a comportamentului’, inclusiv agitație și halucinații.

‘Grețuri, vărsături, convulsii sau chiar sughițuri.’ Femeile pot prezenta și simptomele clasice ale AVC-ului, spune dr. Nance, cum ar fi slăbiciune pe o parte a corpului, vorbire neclară și fața căzută.

‘Dar aceste simptome unice sunt adesea cele care sunt trecute cu vederea când te prezinți la un serviciu de urgență când nu te simți bine și AVC-ul nu este principala opțiune pentru un diagnostic posibil.’

Nu este clar în întregime de ce bărbații și femeile experimentează simptome de AVC diferite, dar unele cercetări sugerează că acest lucru poate fi legat de diferențele în dimensiunea vaselor de sânge care alimentează creierul. Aceasta afectează zonele creierului afectate de lipsa de nutrienți, rezultând simptome diferite.

Femeile, mai predispuse la AVC decât bărbații

Există multe motive pentru care femeile sunt mai expuse riscului de AVC în comparație cu bărbații. De exemplu, pilulele contraceptive – luate de aproximativ 230 de milioane de femei americane – pot contribui la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce mărește riscul de AVC.

‘Asta nu înseamnă că femeile ar trebui să renunțe la pilulele contraceptive’, spune dr. Nance. ‘Înseamnă că, dacă aveți un simptom – un simptom asemănător AVC-ului – și luați pilule contraceptive, acest lucru ar trebui să fie comunicat imediat medicului pentru a avea în vedere posibilitatea unui AVC posibil.’

Sarcina și terapia de substituție hormonală (TSH), care este luată de mai puțin de jumătate dintre toate femeile la menopauză pentru a ameliora simptome precum bufeurile, pot, de asemenea, să fie responsabile pentru creșterea tensiunii arteriale.

AVC-ul nu este singura afecțiune cardiovasculară care afectează bărbații și femeile în mod diferit.

Cercetările arată că simptomele atacului de cord variază între sexe, iar femeile sunt mult mai predispuse să experimenteze semne mai puțin comune precum indigestia, dificultățile de respirație și durerile de spate.

Femeile sunt, de asemenea, mai puțin predispuse decât bărbații să experimenteze dureri în piept în minutele premergătoare unui atac de cord.

Înțelegerea generalizată a simptomelor la femei este considerată a fi unul dintre motivele pentru care femeile au un risc de două ori mai mare să moară în anii care urmează unui atac de cord.

Simptomele unui accident vascular cerebral ischemic tranzitoriu (sau AIT)

Un accident vascular cerebral ischemic tranzitoriu (sau AIT) implică o lipsă temporară de flux de sânge către creier, ceea ce provoacă amețeală temporară, confuzie, furnicături și amorțeală în brațe.

Trebuie să sunați la 911 dacă bănuiți că suferiți un AIT.

Simptomele includ:

  • modificări ale vederii
  • disfazie (probleme de vorbire)
  • confuzie
  • probleme de echilibru
  • furnicături
  • o modificare a nivelului de conștiență
  • amețeli
  • leșin
  • un gust ciudat în gură
  • un miros ciudat
  • slăbiciune sau amorțeală doar pe o parte a corpului sau a feței, determinată de locația cheagului de sânge în creier.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel