Sari la conținut

Ce trebuie să facem în cazul în care ne confruntăm cu efecte secundare după vaccin?

secundare

În ultimele două săptămâni se vorbește din ce în ce mai des despre efecte secundare care se resimt în urma efectuării vaccinului anti-covid sau a rapelului.

După cum ne menționează medicul infecționist Adrian Marinescu, unul dintre efectele secundare cele mai resimțite este durerea la locul injectării. Durerea şi umflătura apărute după administrarea serului împotriva Sars CoV-2 fie trec de la sine, fie este nevoie să luăm un medicament, spune medicul Adrian Marinescu, potrivit romaniatv.net.

Dr. Adrian Marinescu: Oamenii nu trebuie să intre în panică

„Cea mai des întâlnită reacție adversă e la locul de injectare. Durere, roșeață, zona se umflă, dar aceste lucruri se rezolvă în 24 de ore de cele mai multe ori.

Oamenii nu trebuie să intre în panică, e un lucru care se întâmplă destul de frecvent și impune probleme, se pot pune comprese reci cu un prosop curat, se poate lua un antiinflamator dacă durerea e intensă.

Dr. Marinescu: Se poate lua un antiinflamator, dacă durerea e intensă

Oamenii trebuie să aibă răbdare pentru că, de obicei, lucrurile se rezolva foarte repede”, a precizat dr. Adrian Marinescu.

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 07 februarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

Persoane vaccinate:

Doze administrate:

Tip vaccin În ultimele 24 ore Din 27 decembrie 2020
Pfizer 7.571 825.296
Moderna* 7.939 31.026
TOTAL 15.510 856.322

*Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021.

Conform rezultatelor studiului clinic, cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul Pfizer au fost usoare sau moderate: durere si inflamatie la locul injectarii, oboseala, cefalee, dureri musculare si articulare, frisoane si febra. Acestea s-au ameliorat in cateva zile dupa vaccinare si apar, in general, mai des dupa a doua doza.

Rareori, ca si in cazul altor vaccinuri, anumite pesoane pot dezvolta reactii alergice. Centrele de vaccinare sunt pregatite pentru a asigura asistenta adecvata in aceste cazuri.

Reprezentantii CDC au anuntat la 15 ianuarie ca pana in prezent au fost raportate 21 de cazuri de anafilaxie din 1.893.360 doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Aceste cazuri s-au inregistrat in perioada 14-23 decembrie 2020, iar un procent semnificativ dintre ele (90%, adica 19 cazuri) au fost raportate la femei. In 71% din cazuri, reactiile adverse de anafilaxie au aparut in decurs de 15 minute de la administrarea vaccinului. Se pare ca 17 (81%) din cei 21 de pacienti cu anafilaxie au avut un istoric documentat de alergii sau reactii alergice, inclusiv la medicamente sau produse medicale, alimente si intepaturi de insecte, iar sapte (33%) pacienti au avut in trecut un episod de anafilaxie, inclusiv unul dupa primirea unui vaccin antirabic si altul dupa primirea unui vaccin gripal A (H1N1).

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: