Sari la conținut

Ce trebuie să faci atunci când eşti atacat de câini. Tudor Ionescu: Ştiu că e greu, dar e viaţa noastră în balanţă

Ce trebuie să faci atunci când eşti atacat de câini. După ce o femeie a fost sfâşiată de câini la marginea Bucureştiului, lângă Lacul Morii, Tudor Ionescu, fost consilier general al municipiului Bucureşti, a explica cum te poți apăra într-o astfel de situație.

Tudor Ionescu: Ştiu că e greu, dar e viaţa noastră în balanţă

Tudor Ionescu a spus cum s-a ajuns la această tragedie care a îngrozit lumea.

„Sunt două componente în ceea ce priveşte câinii. Există câinii fără stăpân. Ei sunt pe domeniul public, încep să reapară din ce în ce mai mult la periferia Bucureştiului. Am avertizat de mai multe ori că vor apărea cazuri de atacuri, de muşcături, dar nu mă gândeam că se va ajunge aici.

Reapariţia acestor câini este cauzată de abandonuri, dar şi de înmulţirea lor necontrolată. În mandatul meu de consilier local ştiam de existenţa a cel puţin 10 puncte de abandon, de descărcare, dacă putem spune aşa, a câinilor pe domeniul public. Ştiau şi cei de la ASPA, am vorbit şi cu poliţiile locale, cu Poliţia Naţională. Se întâmpla la periferia Bucureştiului, zona lacul Morii fiind unul dintre aceste puncte. Câinii erau efectiv aduşi cu maşini, câte 2, 3, 5 şi lăsaţi pe domeniul public. Dacă mai adăugăm la asta şi migraţia lor, se ajunge la situaţia aceasta.

Aici, legea este foarte clară. Legea 258/2013 prevede obligativitatea Consiliilor Locale, şi aici precizez că este falsă teza că doar primăria generală are atribuţii de gestionare a câinilor fără stăpân, de a înfiinţa servicii de gestionare a acestor câini. Vedem că la sectoarele 1 şi 2 există deja astfel de servicii şi adăposturi.

A doua componentă este a câinilor care au un deţinător, dar unul care nu este în acte, ci în fapte. Adică vorbim de câini care ies din curţile oamenilor sau din curţile anumitor firme şi se plimbă pe stradă, îşi fac veacul. Când apar echipajele de capturare, câinii în mod instinctiv se întorc şi se ascund în curţi. Şi apare astfel imposibilitatea unui serviciu precum ASPA de a intra pe proprietate şi a lua câinele, mai ales că nu există coordonare cu Poliţia Naţională, care este singura autoritate care poate dispune ridicarea unui câine de pe un teren privat.

Aici este nevoie de sterilizare, microcipare şi sancţionare contravenţională sau chiar infracţională a celor care au astfel de câini, îi lasă să iasă şi acei câini muşcă”, a declarat Tudor Ionescu pentru DC NEWS.

Strategia pentru bunăstarea şi protecţia animalelor

„Din 2017, a fost votată în CGMB HCL 170/2017, strategia pentru bunăstarea şi protecţia animalelor în Bucureşti. Acolo am spus pas cu pas, ca la şcoală, ce trebuie făcut pentru a rezolva această problemă de o manieră armonioasă. Acea strategie a fost în dezbatere publică şi a fost votată în unanimitate de CGMB, a fost implementată, şi cetăţenii au fost în siguranţă. Eutanasierile în adăposturi au fost păstrate, dar au fost promovate şi adopţiile, deci am păstrat un echilibru. Şi a existat o armonie între cetăţeni şi animale, care acum, iată a fost debalansată. Nu ştiu de ce acum nu se mai aplică această hotărâre. Eforturile trebuie coordonate şi cu Poliţia Naţională, ca să îi sancţioneze pe cei care abandonează câini. Altfel, lucrurile nu vor fi îndreptate, şi mi-e teamă că astfel de lucruri s-ar putea întâmpla din nou.

Tragerea la răspundere trebuie să se facă pe proprietar, dar dacă nu există acte asupra câinelui nu este imposibil, totuşi. Poliţia poate considera că dacă un câine se duce în curtea unui om din proprie iniţiativă, iar acolo există nişte ţarcuri sau spaţii amenajate, se poate prezuma proprietatea câinelui. Dar e nevoie de Poliţie pentru a intra pe domeniul privat”, a mai spus Tudor Ionescu.

Ce facem în momentul în care suntem atacaţi de câini pe stradă? Tudor Ionescu spune care este cea mai mare greșeală pe care o facem cu toții într-o astfel de situație.

Nu vei reuşi niciodată

„Ce facem în momentul în care suntem atacaţi de câini pe stradă? Singurul lucru pe care îl pot spune, din experienţa de dresaj canin, este că, deşi este contraintuitiv, nu trebuie să fugim. Pentru că activăm câinele când fugim, îi activăm instinctul de pradă. Nu vei reuşi niciodată, nici măcar Usain Bolt dacă ai fi, să întreci un câine la viteză, nici pe durată, nici pe viteză.

Ar trebui să ne păstrăm calmul, să rămânem nemişcaţi ca să nu provocăm câinele. Poate reuşim, cât suntem nemişcaţi, să sunăm la 112 şi poate să intervină un echipaj. Dacă vedem pe cineva, putem face un apel la persoanele din jur. Dacă avem un obiect, o plasă, o geantă, să o pregătim pentru a ne apăra.

De multe ori, dacă nu sunt antrenaţi pentru atac, câinii renunţă dacă sunt confruntaţi. Dacă sunt câini pregătiţi pentru atac, care au fost asmuţiţi pe alţi câini, iepuri, pisici, atunci într-adevăr şansele sunt mult mai mici să dea înapoi.

Totul pleacă de la a-ţi păstra calmul, dar sunt conştient că e foarte greu. Dar trebuie să o spunem, e exact ca la un incendiu, un dezastru. Trebuie să ne păstrăm calmul, pentru că e viaţa noastră în balanţă”, a concluzionat Tudor Ionescu.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel