Sari la conținut

Ce trebuie să știe bolnavii de COVID-19 în legătură cu concediul medical. Când și cum se acordă, informații de ultimă oră

Pandemia a bulversat sistemul medical și foarte mulți pacienți diagnosticați cu COVID-19 nu au știut ce e de făcut, cu privire la concediul medical. Mai ales în perioada de vid legislativ, înainte de Legea Carantinei.

Însuși Raed Arafat declara la postul public de televiziune că acest concediu medical se obține având o colaborare strânsă cu DSP și medicul de familie, în contextul în care un angajat al TVR susținea că s-a autoizolat, că nu a avut contact cu nimeni de la DSP, iar medicul său de familie nu era sigur de măsurile ce trebuie luate în ceea ce privește concediul medical al bolnavului.

Numeroși bolnavi de coronavirus au nelămuriri legate de modul în care pot beneficia de concediu medical pentru perioada în care s-au aflat în izolare sau în carantină, iar această problemă a fost ridicată și dezbătută la postul de radio Radio România Actualități.

Un proiect de ordin care reglementează acordarea acestui tip de concediu se află în dezbatere publică, însă vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, dr. Gindrovel Dumitra, a explicat la rubrica Apel Matinal de la Radio România Actualități cum trebuie să procedeze un pacient asimptomatic pentru a primi concediu medical.

Iată ce a declarat dr. Gindrovel Dumitra.

”Există două tipuri de situații în acest moment. Vorbim despre pacienții care s-au aflat în carantină, adică acele persoane care veneau din zone galbene și care nu aveau niciun simptom specific COVID-19. Pentru aceste persoane în acest moment lucrurile sunt clare. Pe baza unui document emis de Direcția de Sănătate Publică, medicul de familie eliberează acest concediu medical pe anumite coduri. În schimb, pentru persoanele care au fost confirmate ca fiind bolnave, în special în perioada de vid legislativ, recomand să mai aștepte, pentru că a intrat în vigoare o nouă ordonanță a guvernului, care trebuie completată de normele de aplicare care se află în acest moment în transparență decizională pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.”

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel