Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre durerile în talpă și amorțelile picioarelor. Semne de alarmă

afectiunea care afecteaza picioarele
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cauze ale senzației de arsură a picioarelor

Durerile în talpă și amorțelile picioarelor. Numeroase probleme de sănătate, pornind de la diabet şi până la deficienţe nutriţionale, pot fi depistate dacă îţi studiezi cu mare atenţie picioarele.

Împreună, picioarele conţin un sfert dintre oasele corpului şi fiecare picior are 33 de articulaţii, 100 de tendoane, muşchi şi ligamente; o multitudine de nervi şi vase de sânge care fac legătură cu inima, măduva spinării şi creierul. Iată câteva indicii despre starea organismului dezvăluite de picioare.

Picioare amorţite

Înţepăturile şi amorţeala de la nivelul picioarelor pot indică neuropatia periferică. Afecţiunea constă în daune la nivelul sistemului nervos periferic, adesea întâlnite la bolnavii de diabet sau la cei care abuzează de alcool.

Durerile în talpă

Semnificaţie: acesta este un semn major al diabetului. Nivelul crescut al glicemiei poate determina leziuni ale nervilor picioarelor – astfel cele mai mici zgârieturi, tăieturi sau iritaţii datorate presiunii sau frecării de obicei trec neobservate, mai ales de către persoanele care nu ştiu că au diabet. Netratate, aceste ulcere se pot complică cu infecţii ce pot duce la amputarea piciorului.

 Durere ascuţită în călcâi

Semnificaţie: Fasceita plantară – inflamatia unei fascii de la nivelul plantei – este o întindere anormală a acestei bande de ţesut dincolo de extensia să normală.

Alte semne: durerea apare la primii paşi dimineaţă şi deseori se intensifica de-a lungul zilei. De obicei durerea este concentrată în călcai (unul sau ambele) dar poate fi simţită şi în curbură piciorului sau în spatele piciorului. Poate fi determinată de alergări şi sărituri excesive dacă nu există suficient support. Cel mai mare risc pentru această afecţiune îl au persoanele care merg mult desculţe sau poartă pantofi vechi sau papuci pentru mult timp, persoanele supraponderale şi cele care merg mult pe suprafeţe dure.

Rezolvare: dacă durerea persistă mai mult de câteva săptămâni sau tinde se să agraveze, este bine că pacientul să se adreseze medicului. Purtarea de pantofi fără toc şi cu un suport plantar bun pot fi de folos până la consultul medical. Tratamentul poate include antiinflamatoare şi diverse inserţii ortopedice, speciale introduse în pantofi.

Picioarele veşnic reci

Există femei care au mereu extremităţile reci – atât mâinile, cât şi picioarele. Acest lucru poate indică o problema de funcţionare a glandei tiroide, care reglează temperatura corporală şi metabolismul. O altă cauza a picioarelor reci este circulaţia sangvină deficitară, care poate fi reglată prin mişcare – exerciţii fizice susţinute pe termen lung – şi, evident, prin încălţăminte şi şosete cât mai călduroase.

O inflamaţie de care nu reuşim să scăpăm

O zona inflamată pe picior sau chiar şi o rana care se vindecă foarte greu poate fi un semn al diabetului zaharat. Nivelul crescut al glicemiei – zahărul din sânge – îngreunează vindecare leziunilor la nervii picioarelor, care – netratate – pot duce chiar şi la amputarea membrelor.

Unghii îngroşate şi galbene la picioare

Unghiile galbene, exfoliate, crăpate sau îngroşate de la picioare indică o infecţie fungica în zona. Dacă persoana cu o astfel de problemă suferă şi de diabet zaharat, de artrită reumatoidă sau alte deficienţe al sistemului imunitar, unghiile bolnave pot fi o consecinţă a bolii. Atenţie, însă! Situaţia se poate agrava dacă nu mergeţi la un medic specialist în dermatologie.

Absenţa pilozităţii la nivelul piciorului

Semnificaţie: circulaţia periferică proastă, de obicei determinată de boala vasculară, poate determina dispariţia pilozităţii de pe picioare. Când inima îşi pierde abilitatea de a pompă sânge suficient la extremităţi din cauza aterosclerozei, corpul trimite sângele în unele regiuni, cu prioritate. Degetele de la picioare sunt ultimul loc unde sângele este împins.

Alte semne: reducerea vascularizatiei ar putea implica, inclusiv dificultatea de identificare a pulsului la nivelul piciorului. Când pacientul stă în picioare, picioarele pot avea o culoare roşu deschis sau cenuşie, dar când sunt ridicate devin imediat palide. Pielea este lucioasă. Pacienţii cu circulaţie periferică proastă, de obicei, ştiu că au o problema cardio-vasculară (o afecţiune cardiacă sau a arterei carotide) dar nu ştiu că au şi probleme circulatorii periferice.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel