miercuri, mai 31, 2023

Medicamentele sunt substanțe foarte particulare, cu efecte specifice asupra organismului nostru. De aceea este foarte important să le cunoaștem mecanismele de acțiune, contraindicațiile și eventualele lor efecte adverse.

Chiar si asa, rețineți că de cele mai multe ori este esential sa urmati criteriile unui medic specialist.

Ce este omeprazolul și pentru ce se utilizează?

Omeprazolul este un medicament foarte frecvent utilizat în România, care poate fi achiziționat fără prescripție medicală pentru a trata anumite afecțiuni și ca tratament pe bază de rețetă pentru altele.

Te-ar mai interesa: Ciucă și Ciolacu au bătut palma cu sindicaliştii d...

Aparține familiei inhibitorilor pompei de protoni, care reușesc să reducă cantitatea de acid produsă în stomac; prin urmare, este utilizat pe bază de prescripție medicală pentru a trata boala de reflux gastroesofagian, ulcerele (inclusiv cele cauzate de H. pylori) și afecțiunile în care stomacul produce prea mult acid (cum ar fi sindromul Zollinger-Ellison) și fără prescripție medicală pentru a trata frecventele arsuri de stomac la adulți.

Ce efecte secundare are?

Ca și în cazul altor medicamente, nu este lipsită de efecte secundare. Mai exact, durerile de cap, disconfortul gastrointestinal și greața sau vărsăturile au fost înregistrate ca frecvente (între 1 și 10 pacienți la 100); ca mai puțin frecvente (între 1 și 10 pacienți din 1.000) umflarea picioarelor și gleznelor, tulburări de somn, amețeli, senzație de furnicături, somnolență, vertij, valori anormale ale ficatului în analizele de sânge, erupții cutanate, apariția de urticarie, mâncărime, senzație de stare generală de rău și lipsă de energie; rare (între 1 și 10 pacienți din 10.000) probleme de sânge, reacții alergice, nivel scăzut de sodiu în sânge, agitație, confuzie, depresie, tulburări ale gustului, anumite probleme de vedere (cum ar fi vedere încețoșată), bronhospasm, gură uscată, inflamație în interiorul gurii, afte, anumite probleme hepatice (cum ar fi icterul), alopecie, dureri articulare sau musculare, probleme severe ale rinichilor și transpirație crescută; și în sfârșit, ca foarte rare (mai puțin de un pacient din 10.000) anomalii ale numărului de sânge, agresivitate, halucinații, probleme hepatice severe, encefalită, sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică, slăbiciune musculară și mărire a sânilor la bărbați.

Te-ar mai interesa: LISTA spitalelor ce vor asigura urgenţele pe 1 şi ...


In ce cazuri este contraindicat?

Omeprazolul are și contraindicații relevante: nu trebuie luat de cei care au suferit reacții alergice la această substanță sau de cei care urmează tratament cu nelfanavir; și trebuie să fie precauți (de preferință consultați un medic) cei care înainte de a începe tratamentul slăbesc mult fără motiv și au probleme la înghițire, suferă de dureri de stomac sau indigestie, vărsă frecvent alimente sau vărsă sânge, au sânge în scaun, suferă de diaree severe sau persistente, aveți probleme hepatice severe, aveți o erupție cutanată (în special pe zonele expuse la soare), aveți programat un test de sânge, luați ketoconazol, digoxină, diazepam, fenitoină, anticoagulante, rifampină, atanavir, tacrolimus, St. Juan, cilostazol , saquinavir, clopidogrel, amoxicilină sau claritromicină.

Te-ar mai interesa: Cât de periculoasă este alergia la ambrozie. Român...

Care este doza potrivită?

Doza adecvată de omeprazol va depinde de patologia specifică, așa că trebuie stabilită de medic. Totuși, ca regulă generală, variază între 20 și 120 mg, acest din urmă caz ​​fiind potrivit doar pentru tratamente foarte specifice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private