vineri, august 12, 2022

Un RMN musculoscheletal este necesar și chiar considerat standardul de aur când vine vorba de diagnosticarea problemelor ortopedice. Această investigație este una sigură cu excepția pacienților care sunt purtători de materiale feromagnetice. 

Dr. Bogdan Tudose medic primar Radiologie și Imagistică Medicală ne-a explicat când e necesar un RMN musculoscheletal și care sunt avantajele sale.

Te-ar mai interesa: BILIC: De ce să alegem chipsuri din cartofi în loc...

Doctorul Zilei: Când e necesar un RMN musculoscheletal și ce probleme poate diagnostica?

Dr. Bogdan Tudose: Examinarea RMN musculoscheletală a devenit uzuală pentru stabilirea și planificarea procedurilor ortopedice. RMN-ul a devenit un procedeu intrat în algoritmul de diagnostic și tratament după suspiciunea clinică de ruptură de menisc, ruptură ligamentară, ruptură de tendon, tenosinovită, etc. Examinările RMN de tip musculoscheletal prezintă avantajul că sunt sigure, au o certitudine de diagnostic peste 95% și datorită versatilității investigației sunt indispensabile unei planificări corecte preoperatorii.

Te-ar mai interesa: MEDIC: Atenție la aceste băuturi! Efecte devastato...

Avantajele unui RMN musculoscheletal

Doctorul Zilei:  Care e diferența din punct de vedere imagistic între radiografie și RMN?

Dr. Bogdan Tudose: Radiografia este o procedură ce folosește razele X, la fel ca și examinarea CT. Radiografia se efectuează numai într-o anumită incidență – exemple față, profil, sub un anumit unghi, examinarea RMN este tridimensională. Examinarea radiografică nu poate identifica structurile moi care sunt radiotransparente, cum sunt tendoanele, ligamentele, meniscurile, etc.

Te-ar mai interesa: NU decoji castraveții. Iată ce beneficii oferă pen...

Doctorul Zilei: Care sunt avantajele unui RMN musculoscheletal?

Dr. Bogdan Tudose: Avantajele examinării RMN sunt multiple. În primul rând aduce o certitudine a diagnosticului, sunt foarte rare cazurile în care identificăm leziuni RMN și nu sunt confirmate intraoperator(sub 2%). Planificarea intervenției ortopedice este superioară în momentul în care știi care structuri anatomice sunt afectate, care sunt degenerate, care sunt spațiile ce pot fi folosite, când este risc de infecție, sau când sunt leziuni tumorale asociate.

Te-ar mai interesa: Cancerul NU este sfârșit de drum: Feminitate după ...

Doctorul Zilei: Există riscuri sau contraindicații când vorbim de un RMN musculoscheletal?

Dr. Bogdan Tudose: În principiu examinarea RMN are contraindicații, cum sunt prezența de materiale feromagnetice în organism, claustrofobia, reacțiile alergice în cazul folosirii substanței de contrast paramagnetice.

Doctorul Zilei: Ce trebuie să știe pacienții despre acest tip de RMN?

Dr. Bogdan Tudose: Este o examinare foarte importantă pentru certitudinea de diagnostic, ce nu poate fi înlocuită de alta examinare. RMN-ul a devenit gold-standard pentru multiple diagnostice ortopedice și avantul pe care îl are examinarea RMN în ortopedie are o baza științifică solidă, bazată pe numeroase studii clinice.
Este o examinare sigură, cu excepția pacienților care sunt purtători de materiale feromagnetice, tot mai puțini datorită dezvoltării protezelor din diverse aliaje nemagnetice.
Este o examinare care este necesară pentru planificarea corectă a intervenției chirurgicale.

Te-ar mai interesa: Medic român: „Luați, preventiv, câte o capsulă din...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private