Sari la conținut

Ce trebuie să știm despre gust dulce, fără calorii

Ce trebuie să știm despre gust dulce, fără calorii

Zahărul, unul dintre cele mai folosite ingrediente în industria alimentară, intensifică gusturile și ne cresc plăcerea de a savura alimente și băuturi dulci. Fără să ne dăm seama, unele alimente precum mezeluri, conserve, murături, sosuri, muștar, ketchup, conțin zahăr. Prin urmare, ajungem să consumăm zahăr în exces, iar de aici începe declanșarea unor boli grave.

Din fericire, cercetările din ultimii ani arată că zahărul se poate înlocui cu alternative mai sănătoase: îndulcitorii hipocalorici.

 

Oamenii de știință au descoperit îndulcitorii hipocalorici, fie că sunt naturali sau artificiali. Cei mai cunoscuți sunt aspartamul, sucraloza și ștevia (care e naturală). Sunt eficienți în înlocuirea zahărului și reușesc să scadă aportul caloric total al alimentelor și al băuturilor.

Cei mai des utilizați îndulcitori în industria alimentară sunt: Zahărul, lactoza, mierea de albine, siropuri de palmier sau arțar, stevia, etc.

  • Zahărul. Prin prelucrare, zahărul mai poate fi întalnit ca și zahăr brun, zahar melasat, zahăr lichid, zahăr invertit (miere artificială), siropuri de zaharoză.
  • Lactoza – utilizată datorită capacităților reducatoare, contribuie la consistență, textură și vâscozitate. Lactoza poate fi transformată în lactitol și tagatoză – edulcoranți.
  • Mierea de albine – este obținută din nectarul florilor pe care albinele melifere îl recoltează și transformă adăugând substanțe specifice. Mierea are un gust mai dulce (datorită fructozei) și conține enzime și minerale, față de zahărul alb. Mierea este bogată în fructoză, însă gustul său dulce perimte utilizarea unei cantități mai mici, potrivit lorenacrisan.ro.
  • Siropuri de palmier sau arțar – se obțin din seva acestor arbori. Siropul de arțar natural conține minerale precum calciu și potasiu, însă există riscul ca acestea să fie produs prin combinația siropului de porumb cu arome de arțar și coloranți. Cumpărți doar din surse sigure și verificați eticheta.

Potrivit studiilor, persoanele care consumă produse cu îndulcitori hipocalorici nu se înregistrează o creștere a apetitului pentru gustul dulce, ci dimpotrivă, se observă chiar o scădere a apetitului, mai ales dacă adoptă și un stil de viață sănătos.

Riscuri

În cazul unora dintre acești îndulcitori, s-au identificat și unele riscuri. Zaharina nu este recomandată în timpul sarcinii deoarece poate traversa placenta cu riscuri posibile asupra fătului. Aspartamul este contraindicat la pacienții cu fenil-cetonurie. Iar în cazul sucralozei, unele studii au arătat că administrarea ei poate amplifica creșterea glicemică în cursul testului de toleranță orală la glucoză.

Cu toate acestea, majoritratea studiilor sunt de acord cu un aspect: îndulcitorii hipocalorici au mai multe beneficii decât riscuri. Iar, prin comparație cu zahărul adăugat prezent în atât de multe alimente, sunt varianta mai potrivită.

Înlocuirea zahărului cu îndulcitori

Tot mai mulți producătorii au început să țină cont de noile strategii internaționale ce recomandă înlocuirea zahărului cu îndulcitori. Un exemplu ar fi băuturile carbogazoase. Însă urmează și mulți alții, din tot mai multe domenii. Așadar, există tot mai multe alimente pe care să le incluzi în dieta ta, pentru a-ți păstra sănătatea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel