Sari la conținut

Mihaela Bilic: Apa cu arome e suc, nu apă! Nu vă lăsați păcăliți de etichetă

Mihaela Bilic, medic
Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic
Dr. Bilic, despre produsele fără zahăr

Din cuprinsul articolului

De-a lungul timpului, mulți oameni și-au schimbat modul în care își gestionează aportul zilnic de apă. Adăugarea de aromă în apă se poate face în mod artificial și natural.

Apa aromatizată artificial aduce puține sau niciun beneficiu și va avea efecte negative asupra organismului, în timp ce apa aromatizată natural poate contribui la stimularea sistemului nostru imunitar, având în vedere numeroasele sale substanțe nutritive, vitamine și minerale.

Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția pe pagina sa de socializare că apa cu arome nu ar trebui consumată pe post de apă și nu trebuie să vă lăsați păcăliți de etichetă.

Apa cu arome e suc, nu apă!!

Dacă ar fi să luăm o după definiție, apa este acest lichid vital fără de care viața nu ar exista. Și prin definiție este incoloră, inodoră și insipidă adică nu are culoare, miros și gust. Orice lichid care are adaos de zahăr, suc de fructe sau orice alt colorant nu mai este apă!

Și la capitolul calorii lucrurile sunt foarte clare: apa este singurul element alimentar cu zero calorii, restul de lichide au aport caloric variabil de la 3-5 cal/100ml pentru ceai și cafea până la 45-60 cal/100ml pentru sucuri. Putem să considerăm că apa în care am pus felii de castravete, de lămâie sau frunze de mentă este o apă aromatizată cu valoare calorică nesemnificativă.

Există și în comerț diferite ape cu arome pe care însă nu trebuie să le numim apă, ci limonadă! Conținutul lor de zahăr este mai mic decât în sucuri (aprox 20cal/100ml), deci seamănă cu un ice tea (ceai rece).

Nu vă lăsați păcăliți de etichetă

Nu vă lăsați păcăliți de etichetă și nu le consumați pe post de apă, indiferent dacă agentul de îndulcire folosit este zahărul, siropul de glucoză-fructoză, siropul de agave, de arțar sau mierea. Un pahar de astfel de băutură răcoritoare conține 2-3 lingurițe de zahăr, la fel ca și o limonadă făcută în casă. Și nu, nu există un zahăr mai sănătos decât altul!

Caloriile din lichide nu produc satisfacție la nivelul creierului, nu sunt percepute ca desert. Dacă aveți poftă de ceva dulce, mai bine 2-3 lingurițe de prăjitură, completate cu un pahar de apă. Iar dacă vreți o apă aromatizată alegeți varianta cu îndulcitori și fără calorii sau puneți câteva felii de fructe proaspete în apa naturală. E sănătos și arată și frumos!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel