Categories: Stil de viaţă

Ce trebuie să știm despre operația de micșorare a stomacului, intervenția care poate salva vieți

Operația de micșorare a stomacului, intervenție la modă și necesitate pentru mulți pacienți cu obezitate morbidă.

Operația de micșorare a stomacului este eficientă, pacienții reușind să slăbească practic forțat, iar statisticile spun că 85% dintre cei operați reușesc să rămână slabi în următorii 5 ani.

Dr. Ștefan Tucă: operația de micșorare a stomacului salvează viața pacienților cu obezitate

Conform statisticilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, obezitatea este flagelul numărul 1 care afectează astăzi aproape 700 de milioane de persoane. De altfel, se consideră că epidemia de obezitate devine tot mai gravă, 1,9 miliarde de persoane având exces ponderal. Gradul de obezitate se calculează în funcție de indicele de masă corporală, împărțind greutatea în kilograme la înălțimea la pătrat, exprimată în metri. O persoană supraponderală are un indice de masă corporală de minimum 25, iar de la 30 în sus se consideră deja obezitate. În forma morbidă, indicele de masă corporală este mai mare de 40. Obezitatea este o situație gravă care trebuie tratată, pentru că anual ucide aproape 3 milioane de persoane. Una dintre cele mai populare metode la ora actuală este chirurgia bariatrică, adică reducerea volumului stomacului care se face cu succes și în România.

“Eu fac chirurgia bariatrică doar din necesitate, adică pacientul trebuie să aibă o nevoie reală, nu să vrea o intervenție bariatrică doar ca moft estetic. Indicațiile intervențiilor bariatrice sunt foarte bine stabilite: pentru a fi un candidat pentru o operație bariatrică, un pacient trebuie să aibă un anume indice de masă corporală, de minimum 30. De la 30 la 35 vorbim de obezitate de gradul 1 și de la 30 începe chirurgia obezității. Începând cu indicele de masa corporală de 30, obezitatea se operează doar în prezența comorbidităților, adică în prezența diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale, în prezența unor boli articulare, a unor dureri lombare, a herniei de disc sau a altor afecțiuni pe care obezitatea le accentuează. Dacă aceste comorbidități nu sunt prezente, chirurgia bariatrică se începe de la indicele de masă corporală de 35”, descrie indicațiile chirurgiei bariatrice medicul primar chirurg Ștefan Tucă, unul dintre medicii din România care ajută pacienții cu obezitate să-și recapete starea de sănătate.

De altfel, se știe faptul că obezitatea este factor de risc pentru numeroase boli precum cele cardiovasculare, pentru diabet, cancer, artroze și alte afecțiuni severe. În plus, greutatea excesivă încetinește metabolismul ceea ce face ca multe diete și regimuri de slăbit să dea greș. Persoanele obeze nu pot face nici mișcare așa că în multe situații chirurgia este soluția, însă numai după o evaluare riguroasă.

“Pacientul trebuie să probeze, sau măcar să mărturisească faptul că a încercat pe parcursul vieții multiple regimuri, că a fost la nutriționist, că nu are probleme psihiatrice, că nu are dependențe de droguri sau de alcool. Toate acestea trebuie verificate ca să fie un candidat bun și la care operația să aibă un real succes. Dacă are dependențe, nu este în regulă. Orice pacient trebuie să știe că după această chirurgie bariatrică își schimbă complet stilul de viață si alimentatia. Dacă au fost obișnuiți să mănânce cantități uneori uriașe de alimente, ajung să mănânce după o operație de gastric sleeve 5 mese pe zi de 60-80 de ml”, completează medicul chirurg.

Înainte de operația de micșorare a stomacului, o persoană cu obezitate este evaluată de către o comisie medicală. Astfel, sunt importante avizul cardiologului, gastroenterologului, anestezistului, chirurgului, al psihiatrului și al medicului endocrinolog. Orice problemă cardiacă sau metabolică trebuie reglată înainte de intervenție. De asemenea, apneea în somn poate necesita tratament cu oxigen înainte de operație. În plus, pacienții trebuie să știe că regimul alimentar li se va schimba drastic după intervenție și că eliminarea celor câteva zeci de kilograme în plus se produce în decurs de un an.

“Noi presupunem că pacientul care trece printr-o asemenea intervenție e conștient de faptul că-și va schimba viața si obiceiurile alimentare. Dacă va mânca de exemplu miere si nu va urma regimul alimentar indicat, nu va slăbi niciodată cât își dorește. Trebuie să vedem ce obiceiuri alimentare are: dacă este un pacient capabil să aibă 5 mese pe zi de 60-80 de ml, dacă poate renunța la a mânca între mese diverse gustări calorice sau dulciuri de poftă atunci el este un candidat bun pentru această intervenție. Vorbim de un adevărat regim dupa intervenția bariatrică: în prima zi postoperator, îi alimentăm cu seringa. Pe termen lung, la 2, 3 luni, după operație, va putea mânca normal calitativ. Dar cantitativ, nu vor mai putea mânca niciodată la fel. În timpul operației, se secționează o porțiune a stomacului unde se secretă hormonul numit grelină, cel care are legătura cu senzația de foame. Așa că, în primul rând, pacienților n-o să le mai fie foame, iar în al doilea rând, și dacă ar vrea să mănânce mai mult, inițial, nu vor putea mânca mai mult de 100 de ml”, accentuează medicul Ștefan Tucă, unul dintre specialiștii care tratează multe cazuri de obezitate din România.

După operație, pacienții primesc un regim alimentar strict, care constă în cantități foarte mici de hrană. În plus, sunt evaluați periodic și pot lua suplimente cu vitamine și minerale, dacă acestea nu sunt absorbite din alimente. Slăbirea se produce treptat, iar pacienții sunt sfătuiți să se ferească de alimentele hipercalorice, de dulciuri, alcool, orice tentație care i-ar putea aduce din nou la greutatea inițială. Din păcate, există și astfel de cazuri dacă persoanele care au trecut prin operația de micșorarea a stomacului nu respectă indicațiile medicilor.

“În România, există și tendința de a reveni la vechile obiceiuri. Iar la 10 ani, proporția pacienților care, din păcate, după ce au trecut printr-o intervenție chirurgicală bariatrică, ajung să recâștige ceea ce au pierdut, e de 15-20%. Deci dacă pacienții revin la aceleași obiceiuri alimentare, după 10 ani, recâștigă excesul ponderal pierdut. Și pierd acest exces ponderal după sleeve gastric, într-un an, un an și jumătate. Deci se produce o scădere în greutate treptată și nu bruscă. Dacă pacienții nu-și schimbă obiceiurile, se pot îngrășa la loc pentru că stomacul operat va crește treptat la aceleași dimensiuni ca înainte. Există inclusiv operația de resleeve, se reintervine pentru a micșora iarăși stomacul”, adaugă chirurgul.

În România, operația de micșorare a stomacului nu este decontată de prin asigurările medicale. Însă costurile acesteia sunt mult mai mici decât cele ale tratamentelor ulterioare pentru bolile asociate obezității.

 “Este demonstrat faptul că intervenția bariatrică și rezultatele sale scad riscul cardiovascular, se reduc valorile glicemiei și se apropie de cele normale, scade refluxul gastroesofagian, se reduc durerile articulare asociate obezității, dar și riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, ficatul se regenerează, steatoza nu mai e prezentă ca înainte de operație, iar surplusul ponderal dispare de peste tot, inclusiv din zona viscerală, abdominală”, descrie beneficiile slăbirii de după operație chirurgul Ștefan Tucă.

Pacienții sunt sfătuiți să înceapă să facă treptat mișcare, pe măsură ce kilogramele dispar. Activitatea fizică accelerează metabolismul și reface tonusul, astfel încât să nu mai fie nevoie de intervenții de chirurgie plastică destinate îndepărtării pielii în exces. Chirurgia bariatrică se face în lume de peste 40 de ani, iar rata de succes, adică menținerea greutății normale după slăbire, este de 85 la sută la 5 ani.

Recent Posts

Trei lucruri care te îngrașă în fiecare zi și nu-ți dai seama. Obiceiurile vă pot sabota efortul

Trei lucruri care te îngrașă în fiecare zi și nu-ți dai seama. Obiceiurile vă pot…

13 minute ago

76% dintre români doresc că fumătorii adulți ar trebui să primească informații despre produsele fără fum

76% dintre români doresc că fumătorii adulți ar trebui să primească informații despre produsele fără…

42 de minute ago

Atenție! Medicii de familie, greu de găsit în urmatoarele zile, cât ține minivacanța de 1 Mai și Paște

Atenție! Medicii de familie, greu de găsit în urmatoarele zile, cât ține minivacanța de 1…

o oră ago

Marcel Ciolacu, despre plata PENSIILOR. Premierul a anunțat acum

Marcel Ciolacu, despre plata PENSIILOR: „Suntem în grafic astfel încât toate pensiile să fie achitate...”…

2 ore ago

Medic: 10 trucuri pentru a slăbi rapid până la vară

Pierderea rapidă în greutate până la vară - posibilă cu ajutorul unor trucuri ușoare. Nutriționistul…

2 ore ago

Cum arată acum actorul din Iisus din Nazaret. Este schimbat radical și se spune că a fost urmărit de ghinion

În 1977, actorul britanic Robert Powell a fost distribuit în rolul lui Iisus în filmul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului