miercuri, februarie 8, 2023

Ce trebuie să știm despre SPONDILOZA CERVICALĂ. Cum o tratăm și la ce să avem grijă dacă suferim de această afecțiune. Sfaturile unui kinetoterapeut:

Destul de des întâlnită, spondiloza cervicală este o boală degenerativă ce se agravează odată cu vârsta. Peste 85 % dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt afectate de spondiloza cervicală.

Cei mai mulți oameni nu au niciun simptom, însă când apar simptome, tratamentele nechirurgicale sunt adesea eficiente.

Te-ar mai interesa: Colesterolul ridicat: iată 10 semne de avertizare...

Iată ce ne sfătuiește medicul kinetoterapeut Adrian Sora într-o postare pe blogul său: în primul rând trebuie să facem gimnastică medicală.

Pentru ca aceste crize provocate de spondiloza cervicală să fie cât mai rare, este obligatorie practicarea constantă a gimnasticii medicale.

”Asta înseamnă ca pacientul să facă zi de zi exerciţiile învăţate la curele de kinetoterapie. Atenţie: chiar dacă amorţelile în mâini, ameţelile şi starea de slăbiciune dispar după curele de fizio şi kinetoterapie, nu trebuie să renunţaţi la gimnastica medicală!

De ce apar „ciocurile” pe coloană

Simptomele neplăcute reapar fie în legătură cu modificările meteorologice, fie după eforturi prelungite sau din cauza unor poziţii şi mişcări vicioase, fie din cauza unei expuneri la frig sau la curent.

Te-ar mai interesa: Legume care ajută la prevenirea cancerului de pros...

Apariţia osteofitelor (n.r. – ciocuri pe coloană) este în legătură cu procesul de degradare a coloanei vertebrale.

Având o anumită rezistenţă, coloana se degradează mai repede atunci când este „folosită necorespunzător.

Ce înseamnă aceasta? În primul rând, coloana lucrează în încărcare – susţine capul, braţele, ceea ce ducem sau ridicăm cu braţele.

La aceste greutăţi, pe care trebuie să le susţină, se adaugă mişcările permanente în care angajăm coloana – toate mişcările, gesturile profesionale, gesturile de zi cu zi se realizează cu aceste angajări ale coloanei.

Te-ar mai interesa: Oana Roman nu se mai ascunde: „Eu am trăit ani de ...

Atenție la mișcările făcute incorect

Dacă la aceste mişcări realizate incorect se adaugă poziţiii vicioase de stat pe scaun, la birou sau la volan degradarea coloanei este mai rapidă”, explică medicul citat de dcmedical.ro.

Una din cauzele care duc la apariția spondilozei cervicale este legată de faptul că nu știm principiile elementare de ortopedie.

”Din păcate nu suntem învăţaţi de mici cum să ne ridicăm corect din pat, cum să stăm corect pe scaun, cum să facem gestualitate corectă în timpul programului profesional.

Te-ar mai interesa: Mesajul unui medic despre preotul care se zbate în...

Toată această utilizare intensivă şi de multe ori incorectă consumă structurile articulare care se degradează. Şi această degradare face să apară la marginea osului acele producţii numite osteofite.

Concomitent se degradează şi cartilagiul care acoperă osul articular. Pe zi ce trece, cartilagiul îşi pierde proprietăţile lui de lubrefiere şi de facilitare a mişcării, ceea ce duce la degradarea întregii articulaţii.

Te-ar mai interesa: Mărturia sfâșietoare a unei românce stabilite în T...

Spondiloza este o afecţiune degenerativă a coloanei „distribuită“ pe întreaga coloană, de sus până jos.

Mai des apare însă în regiunea lombară (n.r. – în zona şalelor) şi în regiunea cervicală (n.r. – zona gâtului). Cea care poate fi cauza ameţelilor, vertijului este spondiloza cervicală”, detaliază kinetoterapeutul Adrian Sora.

Ce facem când devine dureroasă

Spondiloza cervicală poate deveni chiar dureroasă. Atunci când nu mai au efect exercițiile medicale se pot administra și medicamente specifice sau alte terapii medicale.

”De exemplu, când apar dureri se pot administra pentru o perioadă antiinflamatoare, antalgice, decontracturante.

Ameţeala, vâjâielile în urechi, pot fi şi ele reduse prin administrarea unor medicamente pentru o perioadă limitată de timp.

De asemenea, procedeele fizioterapeutice remit simptomele zgomotoase, ameţelile şi durerile în interval de câteva săptămâni.

Procedeele de fizioterapie vor urmări decontractarea musculaturii cervicale prin ionizări, curenţi dinamici, împachetări cu parafină, masaj.

Şi laseroterapia este indicată, durerea, inflamaţia având un foarte bun răspuns la terapia laser. De altfel, întreg aparatul locomotor răspunde foarte bine la tot ce înseamnă fizioterapie.

Fizioterapia NU este profilactică, tot gimnastica e baza

Dar, atenţie, fizioterapia nu are valoare profilactică. Ajută în etapele acute, când simptomele sunt zgomotoase şi aduc pacientul la medic.

Dar pentru ca să nu reapară sau pentru ca aceste crize să fie cât mai rare este obligatorie practicarea constantă a gimnasticii medicale.

Bineînţeles, kinetoterapia se recomandă şi în fazele acute. Dar, dacă după fizioterapie şi gimnastică s-au estompat simptomele – ameţeli, dureri, vertij etc. – asta nu înseamnă „să ne culcăm pe o ureche“.

Gimnastica este obligatoriu să fie efectuată în continuare. Şi asta înseamnă că trebuie practicată constant”, mai explică medicul kinetoterapeut.

Suferinţa în spondiloza cervicală este provocată de degradarea cartilagiului articulaţiei şi de afectarea discurilor intrevertebrale; doar în cazuri foarte rare simptomele neplăcute pot fi cauzate de excrescenţele osteofitice.

Deseori pacienţii sunt speriaţi când află de existenţa acestor „ciocuri de papagal“.

Însă, în urma discuţiilor, pacienţii realizează că simptomele neplăcute reapar fie în legătură cu modificările meteorologice, fie după eforturi prelungite sau din cauza unor poziţii şi mişcări vicioase, fie din cauza unei expuneri la frig sau la curent.

Din coloana cervicală (n.r. – zona gâtului) ies nervii pentru membrul superior, iar din coloana lombară (n.r. – zona şalelor) ies nervii pentru membrul inferior.

În consecinţă, dacă este vorba de o spondiloză cervicală vor exista simptome în zona braţelor – vor apărea amorţeli şi furnicături în mâini, acestea fiind expresia suferinţei nervilor coloanei.

Când un nerv este iritat sau compresat, aşa cum se întâmplă în cazul acestor procese degenerative, apar amorţelile, furnicăturile, scăderea de forţă musculară”, mai scrie medicul pe blogul său.

Care sunt simptomele

Durerea are caracter mecanic şi apare în special la oboseală, la statul mult în picioare.

Durerea şi disconfortul articular apar numai atunci când scade tonusul muscular şi apar poziţiile vicioase prin deplasări ale discului intervertebral.

”Ameţelile şi pierderea echilibrului (n.r. – unii bolnavi nu se pot ţine pe picioare) sunt simptomele care „sperie“ cel mai tare pacienţii cu spondiloză cervicală.

De ce apar acestea? Artera care irigă partea posterioară a creierului are traiectul prin coloana cervicală.

Artera poate fi comprimată din cauza procesului de degenerare a coloanei şi atunci nu mai ajunge suficient sânge pentru a oxigena creierul.

În consecinţă, apar ameţelile, vâjâiala în ureche, căderile din picioare.

Aceste simptome pot fi provocate sau accentuate de înclinarea sau rotirea bruscă a capului. De altfel, marea majoritate a bolnavilor cu spondiloză cervicală se adresează medicului când apar aceste probleme care îi sperie foarte tare”, mai explică medicul kinetoterapeut citat de dcmedical.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private