Categories: Ştiri sănătate

Ce utilitate are certificatul eliberat după vaccinare? Este diferit față de pașaportul de vaccinare?

Încă de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, au circulat informații conform cărora persoanele imunizate vor beneficia de anumite libertăți. Acest lucru, însă, este analizat de autorități deoarece impune inegalități și discriminări. Astfel, pentru ce este util certificatul eliberat după vaccinare și ce rol are, mai exact?

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, explică în exclusivitate ce rol are, mai exact, certificatul eliberat după vaccinare. De la începutul campaniei de imunizare, fiecare persoană care s-a vaccinat a primit o dovadă care să ateste acest lucru, însă românii sunt confuzi în privința utilității. Ce rol are acest certificat și în ce mod este, sau nu, diferit față de pașaportul de vaccinare?

Momentan, rolul certificatului eliberat după imunizare are un rol medical

„Această adeverinţă de vaccinare, dacă vreţi, este un document care menționează, pe lângă datele individuale ale fiecărei persoane, datele de identificare, nume, prenume, localitate, județul de proveniență, date referitoare la vaccinul administrat, adică, data primei doze, data rapelului, tipul vaccinului, lotul şi data expirării.

Ele sunt importante, pe de o parte, pentru a readuce aminte persoanei şi a fi informată referitor la tipul de vaccin pe care l-a efectuat, referitor la data la care urmează să se prezinte la rapel, referitor la situația în care o persoană dezvoltă anumite reacții adverse să poată să fie în măsură să raporteze corect acele reacţii adverse şi transmiţând lotul vaccinului pe care îl regăsește pe aceasta adeverință.

De asemenea, în situația în care ne interesează din punct de vedere medical istoricul pacientului, putem să ne uităm pe această adeverință și vedem ce tip de vaccin a făcut persoana respectivă, deci, practic, în momentul de faţă este un rol medical”, explică Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

Certificatul de vaccinare respectă datele propuse la nivelul Uniunii Europene

„ La noi s-au eliberat aceste certificate de vaccinare, conţinând toate datele pe care le conţine şi certificatul propus la nivelul UE şi care se află în dezbatere parlamentară europeană acum, conţine date privind numele persoanei, identificarea persoanei, tipul de vaccin, data vaccinării, data rapelului, seria vaccinului, deci, toate datele necesare sunt disponibile, sunt prezentate într-o formă şi poate să fie accesibil pentru diverse dispozitive de telemedicină sau pentru îmbunătăţirea traficului, fluxului în frontieră, şi România în această privinţă este foarte bine poziţionată în concernul statelor europene”, explică Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate.

Chiar dacă aceste certificate de vaccinare ar fi utilizate pentru a facilita circulația în interiorul Uniunii Europene, acest lucru ar impune probleme etice

„Da, ridică probleme etice, ridică probleme privind discriminarea și mai ales în aceste condiții în care accesul la vaccin este limitat. Este limitat, pentru că nu este disponibil, producătorii nu pot produce atât de mult vaccin cât este necesar cetățenilor Uniunii Europene și în același timp, sunt foarte multe categorii de persoane care nu sunt vaccinabile.

Sunt categoriile de copii, persoanele cu diverse boli care au contraindicații sau pentru categoria /…/ de vârstă vaccinul nu este indicat. Și atunci se pune o problemă etică majoră, pentru că ar limita unul dintre principiile de bază ale Uniunii Europene, libera circulație a persoanelor.

În același timp, subsecvent, s-ar limita libera circulație a serviciilor, serviciile turistice de transport, serviciile de, pur şi simplu, de mediere turistică sau orice alt serviciu. Și aceasta este dezbaterea majoră atât la nivelul Comisiei Europene, cât și la nivelul Parlamentului European, la acest moment.

Se pune problema ca aceste dovezi ale vaccinării să fie disponibile, să fie utilizate, dar să nu fie condiționale, să poată să faciliteze, să scurteze perioada de carantină sau să îndepărteze situația de carantină, dar să existe și soluții pentru acele persoane care nu se pot vaccina sau care nu au posibilitatea materială să se vaccineze”, explică Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate.

 

Recent Posts

Comisia Europeană: Ancheta împotriva Facebook și Instagram. Ce obligații au încălcat

Comisia Europeană: Anchetă deschisă de Comisia Europeana împotriva reţelelor sociale Facebook şi Instagram, ale grupului…

17 minute ago

Ancheta în cazul celor 17 pacienți decedați de la Spitalul Sf. Pantelimon a ajuns la final. Iată care sunt concluziile

 Ancheta în cazul celor 17 pacienți decedați de la Spitalul Sf. Pantelimon a ajuns la…

47 de minute ago

Este Miercurea Mare. Ziua în care Iuda l-a trădat pe Hristos

 Miercurea Mare. În Miercurea Mare este Cina cea de Taină a Fiului lui Dumnezeu cu Apostolii,…

o oră ago

Ce să alegi pentru masa de Paște, măsline negre sau verzi? Vezi care este diferența

Ce să alegi pentru masa de Paște, măsline negre sau verzi? Măslinele negre și cele…

2 ore ago

Predicția unui renumit om de știință, pe care nimeni nu voia să o asculte în 1950, se adeverește deja

Omul de știință britanic Alan Turing s-a impus ca un simbol al secolului XX datorită…

2 ore ago

Starea lui Florin Piersic. Medicul Ciuhodaru: „Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat”

Doctorul Tudor Ciuhodaru a discutat despre starea de sănătate a renumitului actor Florin Piersic, exclusiv…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului