Sari la conținut

Cea mai bună băutură care ajută la reducerea riscului de diabet. Consumul unui pahar din această licoare reglează glicemia

Ceaiul , benefic pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ceaiul reduce riscul de diabet de tip 2

Este bine bine cunoscut faptul că un consum de alimente integrale, nutritive, cum ar fi legumele, nucile și ovăzul, ajută la prevenirea diabetului. Și s-ar putea chiar să vă surprindă să aflați că și creșterea consumului de fructe ar putea fi benefică în același mod. Dar noi cercetări sugerează că ar trebui să vă  îndreptați atenția și asupra ceainicului!

Potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Diabetologia, consumul zilnic al unei cești de ceai negru ajută la controlul glicemiei și poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta prediabet și diabet de tip 2.

Care este diferența dintre prediabet și diabetul de tip 2?

Prediabetul este ca un semn de avertizare că organismul dumneavoastră nu gestionează zahărul din sânge (AKA glucoză) atât de bine pe cât ar trebui. Este o afecțiune caracterizată de un nivel ridicat al zahărului din sânge, dar care se situează totuși sub ceea ce ar fi calificat drept diabet de tip 2.

Diabetul de tip 2, pe de altă parte, este o afecțiune caracterizată de rezistența la insulină, în care organismul are probleme în a utiliza glucoza pentru energie. În termeni simpli, insulina este ca o cheie care ajută la deblocarea celulelor, astfel încât glucoza să poată intra și să fie folosită pentru energie. În cazul rezistenței la insulină, încuietorile nu se deschid la fel de bine și glucoza nu poate intra la fel de ușor, astfel că se acumulează cantități mari de zahăr în sânge, ceea ce poate duce la o multitudine de probleme.

Ce este ceaiul negru

Nu vorbim despre ceaiul negru de zi cu zi, de la magazinul alimentar. Deși, acesta are propriile sale beneficii pentru sănătate!

Ceaiul negru este un tip de ceai chinezesc care a fost supus unui proces de fermentare microbiană. Diferit de ceaiul negru chinezesc complet oxidat și de ceaiul verde chinezesc neoxidat, ceaiul întunecat își revendică faima prin faptul că este supus unui proces de fermentare post-producție.

În loc de a ambala imediat ceaiul după ce a fost făcut, frunzele de ceai sunt păstrate într-un mediu controlat care seamănă puțin cu o grămadă de compost. Adesea denumit „fermentație în grămezi” sau „fermentație umedă”, procesul implică îngrămădirea frunzelor de ceai într-un mediu controlat, unde sunt expuse la căldură, umiditate și microbi pentru o perioadă de timp îndelungată.

Acest proces de fermentare poate dura de la câteva luni până la ani, în funcție de tipul de ceai. De-a lungul timpului, frunzele de ceai suferă o transformare naturală, la fel cum brânza sau vinul îmbătrânesc și își dezvoltă aromele și caracteristicile unice.

Ceaiul negru împrospătează respiraţia
Sursă FOTO: Unsplash

Ce a constatat studiul?

Persoanele care au băut ceai negru în fiecare zi au avut un risc cu 53% mai mic de prediabet și un risc cu 47% mai mic de diabet de tip 2 în comparație cu cei care nu au băut niciodată ceai.

Acest lucru s-a întâmplat după ce au fost luați în considerare factorii de risc stabiliți despre care se știe că determină riscul de diabet, inclusiv vârsta, sexul, etnia și istoricul familial, factorii de stil de viață, cum ar fi IMC, nivelul de activitate, consumul de alcool și statutul de fumător, precum și biomarkeri precum colesterolul, tensiunea arterială și glucoza plasmatică la jeun (cantitatea de glucoză din sânge după ce ați postit o anumită perioadă de timp).

Cercetătorii explică faptul că procesul de fermentație folosit pentru a face ceaiul negru poate produce compuși unici care au efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, stimulează funcția pancreatică și modifică bacteriile intestinale în moduri utile.

Consumul de ceai negru a fost, de asemenea, asociat cu o excreție mai mare de glucoză în urină și cu o rezistență mai scăzută la insulină, care, dacă vă amintiți de mai sus, sunt doi factori care permit o mai bună gestionare a zahărului din sânge în general.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel