Sari la conținut

Cea mai bună hrană pentru creier. Ce să mănânci ca să nu faci demență

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Nucile, pe lista celor mai bune alimente pentru creier

Te întrebi ce să mănânci ca să nu faci demență? Ei bine, Potrivit cercetătorilor britanici, alimentația potrivită poate preveni demența. Un grup de oameni de știință din Regatul Unit a ajuns la concluzia că riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni poate fi redus prin alegerea corectă a alimentelor pe care le consumăm.

Mai exact, o dietă mediteraneană bazată pe nuci, fructe de mare, cereale integrale şi legume ar fi secretul pentru a reduce cu aproape un sfert riscul de a dezvolta această boală.

Cea mai bună dietă pentru creier

Cercetătorii spun că o astfel de dietă are efect protector asupra creierului, indiferent de riscul genetic pe care-l are pacientul. Primele rapoarte au fost publicate în revista BMC Medicine şi se bazează pe datele culese de la peste 60.000 de persoane.

La nivel mondial, aproximativ 55 de milioane de persoane suferă de demență. Recent, şi actorul Bruce Willis a fost diagnosticat cu această afecţiune. Iar actorul Chris Hemsworth, ai cărui părinţi suferă amândoi de Alzheimer, a declarat că va fi mai atent, în următorii ani, la stilul său de viaţă pentru a întârzia apariţia bolii.

În ce constă dieta mediteraneană

Iată mai jos categorii de alimente, în ordine descrescătoare:

  • legume, zarzavaturi, fructe, leguminoase, fructe uscate și oleaginoase, semințe, cereale integrale
  • ulei de măsline în cantități moderate, ca sursă principala de grăsimi
  • consum moderat de carne, de preferință albă, de peşte și de ouă
  • consum zilnic de lactate și brânzeturi ușoare, moderat dacă au multe grăsimi în conținut
  • ierburi aromatice și condimente în loc de sare
  • consum cât mai redus de zahăr și dulciuri
  • consum moderat de vin în timpul mesei (1 pahar)

Sunt recomandate a fi consumate cât mai rar sau doar ocazional carnea și preparatele din carne roșie. Sunt de evitat sucurile carbogazoase, produsele cu conținut mare de zahăr și făină rafinată, grăsimile hidrogenate și alimentele prelucrate industrial. Paradoxal, și produsele marcate “low fat” sau “light” sunt și ele pe lista neagră, pentru că lipsa a ceva este compensată cu altceva tot nesănătos. Este vorba, în fond, de produse ultraprocesate, pe care dieta mediteraneană le ține la distanță,

Exemplu de meniu mediteranean:

  • Mic dejun lapte parțial degresat 250 g, pâine integrală 50 g (1-2 felii), gem de piersici 25 g, cafea
  • Gustare 2 fructe de kiwi, 5 nuci
  • Prânz 110 g paste integrale, 200 g roșii, parmezan ras 20 g (1 lingură), peşte la cuptor 200 g, ulei de măsline 2 linguri
  • Gustare iaurt grecesc 180 g, fructe 200 g
  • Cină dovlecei la vapori 250 g (2-3 dovlecei), pâine integrală 100 g, 2 ouă fierte tari, 2 linguri de ulei de măsline
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel