Sari la conținut

Cea mai bună legumă: medicament pentru bolile ficatului

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cea mai bună legumă pentru sănătatea ficatului tău. Alimentul medicament pentru bolile ficatului.

Cu toții suntem conștienți de ficatul nostru, dar mulți dintre noi nu știu prea multe despre el. Sunt șanse să fi auzit de asocierea dintre consumul de alcool și sănătatea ficatului tău, dar există mult mai mult decât procesarea băuturilor consumate întâmplător, la o petrecere sau la o întâlnire cu prietenii!

Potrivit Johns Hopkins Medicine, ficatul îndeplinește de fapt peste 500 de funcții în organism. Funcția principală, pe care mulți oameni o cunosc, este aceea că ficatul produce bilă, care ajută la eliminarea toxinelor. De asemenea, ficatul ajută la descompunerea grăsimilor pentru a ajuta digestia, ajută la producerea de colesterol și la gestionarea excesului de glucoză și ajută la reglarea și gestionarea coagularii sângelui.

După cum puteți vedea, ficatul dumneavoastră este incredibil de important, ceea ce ne-ar putea determina pe mulți dintre noi să ne întrebăm „cum ne putem menține ficatul sănătos?”

Broccoli, cea mai bună legumă pentru sănătatea ficatului tău

Una dintre principalele moduri prin care vă puteți îngriji de sănătatea ficatului este prin dieta. Încorporarea alimentelor bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale și leguminoasele, grăsimile sănătoase și multe fructe și legume, limitând în același timp consumul de zaharuri adăugate, alcool și alimente prăjite, poate fi o modalitate excelentă de a mânca pentru un ficat sănătos.

Iar dacă dorești să încorporezi în dieta ta unele alimente sănătoase pentru ficat, ar trebui să începi cu legumele.

Potrivit expertului medical Lauren Manaker, dietetician înregistrat și autoarea cărții The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook and Fueling Male Fertility, deși toate legumele sunt bune pentru sănătatea și ficatul tău, broccoli este unul dintre cele mai bune legume pe care le poți mânca săăatatea ficatului tău!

Dar de ce este broccoli atât de sănătos pentru ficat? Potrivit lui Manaker, totul se află în compușii pe care îi conține această delicioasă legumă.

„Broccoli este o legumă cruciferă care poate susține sănătatea ficatului cu compușii săi naturali, inclusiv diindolilmetan și glucorafanina”, spune Manaker, potrivit eatthis.com

„Compuși precum aceștia găsiți în broccoli au legătură cu proprietățile anticancerigene și de a susține procesul natural de detoxifiere pe care îl oferă ficatul”.

Diindolilmetanul și glucorafanina sunt compuși care se găsesc nu numai în broccoli, ci și în majoritatea legumelor crucifere, cum ar fi conopida, varza și varza. Activitatea lor antioxidantă este utilă în îngrijirea sănătății ficatului și poate contribui și la sănătatea generală a corpului.

Crud sau fiert?

În cele mai multe cazuri, broccoli este consumat fiert în baie de abur sau la cuptor. Dar specialiştii spun că ambele moduri de preparare sunt dăunătoare pentru substanţele nutritive din compoziţia micilor buchete verzi.

Cel mai bine este să mâncăm broccoli în stare proaspătă, în salate, combinat cu ceapă, ulei de măsline şi cu seminţe de in proaspăt măcinate, de exemplu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel