joi, iunie 30, 2022

Nimeni nu poate spune că e perfect sănătos. Ba se confruntă cu probleme respiratorii, ba sunt stresați ori au probleme cu intestinele. Însă există o legumă cu nenumărate proprietăți care are efect în tratarea problemelor enumerate mai sus.

Este vorba despre praz, leguma asociată de mulți cu gastronomia oltenească. Ea are efect în tratarea problemelor respiratorii și contează ca diuretic.

Te-ar mai interesa: Oana Zăvoranu, scandal cu managerul Spitalului Col...

Prazul s-a dovedit foarte eficient în eliminarea acidului uric din organism și, astfel, poate fi utilizat cu efecte bune de persoanele care suferă din cauza gutei sau a artritei.

În caz de retenție urinară sau de cistită, se recomandă o cataplasmă de praz fiert pe partea inferioară a abdomenului.

Cum controlează prazul nivelul de stres și bună dispoziție
Sunt studii care au arătat că includerea prazului în alimentație acționează benefic asupra stării de dispoziție.

Responsabil de acest lucru flavonoid natural numit kaempferol. Este un antioxidant ce permite menținerea unui nivel stabil de serotonină și de dopamină, doi neurotransmițători importanți de la nivelul creierului.

Te-ar mai interesa: Depresia postnatală. „Îmi doream să nu mă mai trez...

Aceștia acționează împotriva stresului și conferă o stare de bine.

Kaempferol-ul din praz are și rol în protecția vaselor de sânge. De altfel, se știe că prazul îmbunătățește circulația sanguină și scade tensiunea arterială, fiind eficace în prevenire formării de trombi în vene și artere.

Substanțele antioxidante din praz inhibă dezvoltarea virusurilor și a bacteriilor.

Rezervor de vitamine

Prazul conține apă în proporție de 90%.

Te-ar mai interesa: Horoscop 30 iunie. Previziuni astrale: Zodii care ...

Este bogat în vitaminele A, C, E, K şi conține și câteva vitamine din grupul B.

În praz se mai găsesc fier, sodiu, acid fosforic, siliciu, calciu, sulf, potasiu şi magneziu.

El conține şi un nivel important de azot și are, de asemenea, o acțiune benefică asupra intestinelor, pe care le curăță și le lubrifiază, potrivit Antena3.

Utilizări medicale

  • Prazul este bogat în vitamina C, PP, B6, fier și magneziu.
  • Leguma poate fi întrebuințat în tratamentul unor diverse afecțiuni: arterioscleroză, acnee, afecțiuni respiratorii, hemoragie nazală, îndepărtarea roșeții tenului, tuse, ragușeală, laringită, faringită, elimină viermii intestinali.
  • Un bun laxativ, fiind recomandat persoanelor ce sufera de constipație, este calmant și diuretic. Poate fi utilizat și la îngrijirea părului, pentru oferirea unor reflexe deosebite (decoct de praz).

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private