duminică, ianuarie 24, 2021
Elena Oceanu

De ani buni, România este în topul bolilor cauzate de sărăcie. Printre ele, tuberculoza, boală infecțioasă care se răspândește ușor dacă nu este tratată.

Ce este tuberculoza?

TBC este o boală infecțioasă, răspândită de la om la om prin aer. TBC este cauzată de un bacil care de obicei afectează plămânii, dar care pot afecta și alte părți ale corpului.

Cel mai important și mai eficient mod de prevenire a răspândirii TBC este diagnosticarea cât mai rapidă a oamenilor care au această boală și asigurarea că aceștia urmează tratamentul corect și complet.

Cum se transmite tuberculoza?
Contrar opiniei populare, nu se transmite prin alimente sau obiecte contaminate, ci prin aer. Când bolnavul tușește, strănută sau vorbește, el elimină în aer picături invizibile cu bacili care plutesc și pot fi respirate (inhalate) de către cei din jur. Bacilii pătrund în plămân și se localizează acolo, putând crea boala. Tuberculoza pulmonară este cea mai frecventă localizare și cea mai gravă din punct de vedere al riscului de răspândire a bolii. Localizarea cutanată, urinară, pleurală, meningeală sunt mai puțin contagioase sau necontagioase. Factorii care favorizează răspândirea TBC sunt subalimentația care scade rezistența organismului și supraaglomerarea (câte 7-8 persoane într-o cameră). Orice persoană care a stat la distanța la care se poartă o discuție timp de peste 4 ore este socotită „contact de tuberculoză” și trebuie controlată cu ocazia anchetei epidemiologice care se declanșează în urma descoperirii unui caz nou de tuberculoză.

Un bolnav cu tuberculoză pulmonară, dacă nu este tratat, va infecta, în decursul unui an, 10-15 indivizi. Dintre aceștia, 5-10% se vor îmbolnăvi mai târziu.
Când sistemul imunitar este slăbit (datorită unei răceli, gripe, consumului de alcool, alimentației deficitare, suprasolicitării, stresului, unei alte afecțiuni care scade imunitatea cum ar fi SIDA etc.) riscul de a dezvolta boala este foarte mare.

Cât de eficientă este vaccinarea împotriva tuberculozei?
Vaccinarea BCG dă un grad de imunizare relativă. La noi, vaccinarea se face după naștere pe principiul că oferă o protecție împotriva dezvoltării formelor grave de boală. Vaccinarea BCG nu protejează contra infecției cu bacilul tuberculos, cei vaccinați se pot infecta, dar fac mai rar forme grave. Sunt studii potrivit cărora protecția oferită de vaccinare e de 0%, iar altele potrivit cărora protecția e de 80%. Cert este că sunt destul de  multe dovezi că prin imunizare se reduce numărul formelor grave de TBC, iar în țările cu incidență mare recomandarea OMS este de a se  continua vaccinarea. Această situație este valabilă și pentru România. În SUA și în alte țări cu incidență joasă (Olanda), s-a renunțat la vaccinare. În alte state, imunizarea se face cu acordul părinților (Franța), în Suedia, după ce s-a renunțat la vaccinare, s-a observat o incidență crescută a formelor grave, dar aceasta la grupuri la risc (imigranți) și s-a reluat vaccinarea.
 Ce tip de vaccin se folosește acum la noi pentru imunizare?
Este un vaccin danez care se pare ca dă o protecție mai puternică, dar și efectele secundare sunt mai frecvente în special adenita satelită (inflamarea ganglionilor din axila de partea la care s-a făcut vaccinul). A fost la un moment dat chiar un pseudo-scandal la noi pe atitudinea  care ar trebui adoptată în aceste cazuri care după părerea mea nu necesită tratament.

Simptome
Principale simptome ale tuberculozei sunt următoarele:
– Pierderea apetitului
– Oboseală
– Dureri de piept
Tuse persistentă
– Expectoraţii cu sânge
– Dispnee (greutate în respirație)
– Transpiraţii nocturne
– Subfebrilitate
– Paloare
 
Diagnosticare
Suspiciunea de tuberculoză se stabileşte prin anamneză, adică medicul va încerca să afle:
– Modul de debut al bolii
– Dacă există context epidemiologic (alte cazuri în familie/grup de prieteni)
– Dacă există vreo boală care ar putea determina scăderea imunităţii
Pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare următoarele investigaţii:
– Radiografie pulmonară
– Investigaţie bacteriologică
– Analize de sânge
Cum se tratează tuberculoza?”
Tratamentul tuberculozei se face la început cu patru medicamente (izoniazidă, rifampicină, pirazinamidă, etambutol sau streptomicină) care trebuie luate zilnic timp de două luni. Ulterior, alte patru luni, pacienții primesc două medicamente de trei ori pe săptămână (izoniazida și rifampicina).