Categories: Expertul zilei

Cea mai nutritivă plantă din lume. Va salva omenirea de foamete, spun oamenii de știință

Planta care va salva omenirea de foamete: Există numeroase dovezi care arată că năutul, cunoscut și sub denumirea de „mazărea berbecilor”, a fost cultivat pentru prima dată în Orientul Mijlociu, în jur de 7500 de ani înaintea erei noastre!

Este o plantă extrem de populară, fiind răspândită în întreaga lume și cultivată și consumată de multe civilizații antice precum egipteni, greci și romani.

Năutul este o leguminoasă din familia plantelor Fabaceae, sub-familia Faboideae. Planta este cultivată pentru boabele sale nutritive, bogate în proteine și fibre.

Bobițele micuțe pot fi folosite în diverse rețete și, pe lângă gustul excelent, această plantă are și evidente proprietăți benefice pentru sănătate: protejează inima, îmbunătățește digestia, ajută la menținerea sănătății oaselor sau ajută la pierderea în greutate.

Năutul va salva lumea de foamete

Recent, un profesor din Israel a identificat mult mai multe beneficii ale năutului. Ram Reifen este un medic pediatru care și-a făcut rezidențiatul în gastroenterologie și nutriție pentru copii și a absolvit și un master în nutriție.

Potrivit haaretz.com,  Reifen a descoperit că cea mai bună modalitate de a aborda viitoarea criză alimentară este consumul proteinelor din năut, Două dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea sunt legate între ele.

Conform previziunilor, populația lumii va ajunge la aproximativ 10 miliarde de locuitori până la mijlocul secolului XXI, în timp ce criza climatică ridică mari îndoieli cu privire la posibilitatea de a hrăni pe toată lumea.

În același timp, expansiunea agriculturii – pentru a evita foametea în masă la nivel global – va cauza daune suplimentare celor câteva păduri și zone sălbatice rămase, exacerbând astfel o criză deja gravă.

Mulți oameni consumă în prezent carne ca sursă principală de proteine. Dar industria cărnii/al creșterii animalelor provoacă daune grave mediului: Aproximativ o șesime din toate emisiile de gaze cu efect de seră provin de la turmele de vaci, care consumă, de asemenea, cantități uriașe de apă și ocupă suprafețe vaste de teren.

Ce sunt proteinele alternative

Pentru a rezolva problema din ce în ce mai gravă a asigurării nutriției omenirii și pentru a reduce daunele provocate de agricultura modernă, oamenii de știință și companiile de aprovizionare cu alimente se străduiesc să găsească proteine pe bază de plante care ar putea oferi o alternativă.

Valoarea investițiilor în proteine alternative numai în ultimul an a fost de aproximativ 5 miliarde de dolari și, potrivit estimărilor, această cifră va crește până undeva între 100 și 470 de miliarde de dolari până în anul 2040.

„De fiecare dată când îi ceream bani, decanul făcea un gest de parcă ar fi șters niște hummus cu o pita. Hummusul nu este considerat știință!”, spune profesorul Ram Reifen, de la Școala de Științe Nutriționale de la Universitatea Ebraică.

Năutul, excelent înlocuitor pentru carne, pește și produse lactate

Care ste planta cea mai potrivită pentru a substitui produsele provenite de la animale, se întreabă oamenii de știință? Răspunsul este „năutul”, cea mai populară leguminoasă din Israel: este planta care ar putea duce greul „revoluției proteinelor alternative”.

După aproximativ 15 ani de studiu, profesorul Ram Reifen împreună cu alți cercetători au ajuns la concluzia că umilul năut este cea mai nutritivă și ecologică modalitate de a furniza hrană maselor din lume.

În plus, prin încrucișare, el i-a sporit valoarea nutritivă. Apoi a dezvoltat o metodă prin care o pulbere nutritivă (cunoscută sub numele de „izolat”) a fost distilată din legumă – iar această pulbere are aproape 92% proteine.

Aceasta este înzestrată cu mai multe atribute unice care o fac o sursă deosebit de reușită pentru înlocuitorii de carne, pește și produse lactate.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

24 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

54 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică