vineri, decembrie 9, 2022

Grupele de sânge reprezintă un mod universal de clasificare a tipurilor de sânge existente în rândul populației. Precum și a gradului de compatibilitate dintre ele. Factorul RH reprezintă un mod suplimentar de clasificare, asociat sistemului clasic ABO al grupelor de sânge, potrivit VerveTimes.

Cercetătorii au găsit asocieri între anumite boli cu diferitele grupe de sânge. Un studiu din 2021, publicat în revista BioMed Research International, a constatat că persoanele cu grupa O sunt mai predispuse la holeră, tuberculoză și oreion. În schimb, persoanele cu grupa de sânge AB au mai multe șanse de a avea variolă și infecții cu Salmonella și E. coli. Aceste studii nu au demonstrat o relație cauzală între grupa de sânge și prevalența acestor boli, dar legăturile pot fi cauzate de alți factori.

Te-ar mai interesa: Vă treziți între orele 1 și 4 dimineața? Medicii a...

Cea mai RISCANTĂ grupă de sânge! Cei care o au pot face o boală gravă

Există patru grupe sanguine majore: A, B, AB și O. Fiecare este definită de antigenele care sunt prezente pe suprafața globulelor roșii. Sângele de tip A are antigenul A pe globulele roșii, B are antigenul B, AB are ambele, iar O nu are niciunul.

  • Grupa  O nu prezintă antigen nici de tip A, nici de tip B, dar se află în plasmă anticorpi anti-A și anti-B
  • A prezintă antigen de tip A și anticorpi de tip anti-B în plasmă
  • B prezintă antigen de tip B și anticorpi anti-A în plasmă
  • AB prezintă antigen A și antigen B pe suprafața hematiilor.

Persoanele cu grupa de sânge 0, protejate împotriva decesului provocat de malarie

Persoanele cu grupa de sânge 0 sunt protejate împotriva decesului provocat de malarie. Dr. Claudia Cohn, director medical al băncii de sânge  din Minnesota, spune că „datele sugerează, fără niciun dubiu, că motivul pentru care avem diferite grupuri de sânge este malaria”. Astfel, persoanele cu grupa de sânge 0 sunt protejate împotriva decesului provocat de malarie.

Te-ar mai interesa: Avertismentul unui neurolog: De ce nu e bine să be...

De exemplu, în Nigeria, peste jumătate din populație are grupa 0, care o protejează împotriva malariei.

potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, malaria a ucis 627.000 de oameni în întreaga lume în 2020. La persoanele care poartă parazitul, globulele roșii infectate se adună în vase de sânge mici, blocând sângele și oxigenul să ajungă la creier.

Ce sporește riscul de malarie?

”Antigenul Duffy”
„Dar grupa de sânge nu este singurul aspect al sângelui care sporește riscul de malarie. Pe lângă cele patru grupe sanguine principale, există alte 15 tipuri de antigene care pot fi prezente pe suprafața celulelor roșii din sânge”, a explicat Cohn pentru Live Science.

Te-ar mai interesa: Ai mereu pielea uscată? Ce poate afecta acest orga...

Oamenii cărora le lipsește antigenul Duffy sunt relativ rezistenți la unul dintre cei doi paraziți majori ai malariei. Absența antigenului  este comună în toată Africa subsahariană, unde malaria este frecventă, dar rar întâlnită în alte regiuni ale lumii, conform Proiectului Atlas al Malariei.

Există dovezi care arată de ce populațiile care au evoluat în zonele predispuse la malarie au grupă de sânge de tip O, dar e mai puțin clar de ce sânge din grupele A, B și AB poate fi găsit în proporții relativ mari în altă parte.

Te-ar mai interesa: Cum să trăiești mai mult? Medic: 5 alimente minune...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private