Sari la conținut

Cea mai sigură bancă de sânge din lume a fost inaugurată

grupe de sange
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Donarea de sânge este un element important pentru orice țară. Dacă rezervele de sânge ar fi suficiente, mult mai multe persoane ar supraviețui urgențelor.

Aceasta a fost și strategia Israelului, care a construit cea mai sigură bancă de sânge din lume. Ea poate rezista în fața mai multor amenințări, de la terorism la atacuri chimice și biologice.

Bancă de sânge, inaugurată în Israel

Cea mai sigură bancă națională de sânge din lume a fost deschisă recent, în Israel, la Ramla, în centrul țării.

Structura subterană pe mai multe etaje este protejată de terorism, atacuri chimice și biologice, cutremure și atacuri cu rachete. Construcția a durat patru ani. S-au utilizate aproximativ 11 mii de tone de oțel. Investiția, în valoare de 135 de milioane de dolari, a fost făcută de donatori privați.

Principiul de bază al acestui proiect este că aprovizionarea cu sânge a țării reprezintă un activ strategic, care poate salva multe vieți în situații de urgență, comunică RRA.

Un înalt oficial de la Prietenii americani ai Magen David Adom, inginerul Moshe Noyovich, a supravegheat proiectul. El a declarat că nu există nici o altă țară care să dețină o astfel de instalație, cu un nivel atât de ridicat de protecție.

Magen David Adom se bazează pe donatori în întreaga sa activitate. Pe de altă parte, reprezintă Israelul la Crucea Roșie Internațională, fără să fie o agenție guvernamentală. Președintele Israelului, Isaac Herzog, ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, ministrul Apărării, Benny Gantz, ambasadorul Statelor Unite, Thomas Nides, și donatori americani au participat la inaugurare.

Acest centrul va procesa și stoca sângele donat, atât pentru civili, cât şi pentru militari, când va deveni complet funcțional, în vară. La Ramla, se află și banca de lapte matern, colectat pentru prematuri și bebeluși bolnavi. La nivelul al treilea este seiful de depozitare a sângelui, o încăpere cu o suprafață de 300 metri pătrați, protejată și împotriva celor mai severe amenințări cu rachete.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel